Samarbejde giver bedre tildelingskort i Næsgaard

Brugere af Næsgaard markstyring får nu adgang til programmet CropManager, og dermed muligheden for at lave tildelingskort ud fra satellitter, algoritmer og biomassekort.

Præcisionsjordbrug kan være forbundet med tanken om store maskiner og store investeringer. Heldigvis behøver det ikke at være sådan i praksis. Med tildelingskortet som omdrejningspunkt for et mere præcist arbejde i marken kommer du rigtig langt. Det skriver Datalogisk, som står bag Næsgaard Mark, i en pressemeddelelse.

I Næsgaard Markstyring har det i en årrække været muligt at lave tildelingskort til sprøjten, gødningssprederen og såmaskinen. Det har landmanden gjort ud fra luftfoto, højdekort, udbyttedata og praktisk markerfaring.

Med integrationen til CropManager skabes nu en mulighed for at udarbejde tildelingskort ud fra satellitbilleder og biomassekort. Det er endnu en måde at få mere viden om afgrøderne og deres vækst, og dermed opnå den optimale tildeling i marken.

CropManager er udviklet af Seges Innovation og bruges også sammen med deres program Mark Online.

- En rigtig god løsning 

CropManager er et online værktøj med funktioner til beslutningsstøtte og redskaber til præcisionsjordbrug, herunder udarbejdelse af tildelingskortet. Under funktionen »Tildelingslag« udarbejdes kortet, og der sikres en intelligent gradueret sprøjtning, gødskning og såning.

- Integrationen mellem Næsgaard Mark og CropManager er en rigtig god løsning til vores landmænd, så de kan arbejde ud fra biomassekort og opnå de fordele det giver, fortæller Birger Hartmann, Datalogisk, og forsætter:

- Derudover viser samarbejdet mellem Datalogisk og Seges Innovation her sit værd, idet vi ikke bruger tid og kræfter på at udvikle funktioner, som ligger hos vores samarbejdspartner, og det giver luft til nye projekter til planteavlsoptimering.

- I Seges Innovation har vi brugt rigtig mange kræfter på at gøre det nemt, brugervenligt og intuitivt at arbejde med præcisionsjordbrug, og det glæder os rigtig meget, at vi nu kan tilbyde denne funktionalitet til endnu flere landmænd, udtaler Jesper Riber Nielsen fra Seges Innovation.

De to fremhæver de mange dyrkningsmæssige fordele ved graduering af for eksempel gødning. Blandt andet forebygger det lejesæd, hvilket har en stor betydning for udbyttet og økonomien. En fordel er reduktion af efterafgrødekravet ved gradueret tildeling.

Flere marker på én gang

Har du dit markkort og din gødningsplan i Næsgaard, så ligger gødningsplanen automatisk i CropManager, når CropManager åbnes som et modul i Næsgaard Mark.

Herefter vælges den gødningstildeling, som skal udføres, og der genereres et tildelingskort på baggrund af biomassekort fra satellitbilleder af marken. Du får den bedst mulige løsning på fordeling af gødningen, og tildelingskortet er klar til eksport.

En unik funktion i CropManager er, at der kan laves mange markeder på én gang.

- Der er sørget for så få klik som muligt, så landmanden hurtigt kan komme frem til løsningen. Det er altafgørende, at præcisionsjordbrug er let, overskueligt og brugervenligt, og det er netop, hvad CropManager er, siger Jesper Riber Nielsen.

Læs også