- Kære venner, vi har allerede passeret de 200 kroner i fremstillingspris

Omkostningerne buldrer derudaf, så bundlinjen i 2023 bliver formentlig helt anderledes end i 2022, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarers plantesektion på årsmøde.

Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarers plantesektion, glædede sig over mange ting, da han aflagde beretning på organisationens årsmøde i Herning onsdag.

Men én ting fyldte meget i hans tale: Stigende omkostninger og usikkerhed.

- Der er rigtig mange ubekendte, når vi kigger fremad. Hvis vi kigger på udviklingen i prisen på gødning, så faldt den lidt i sidste kvartal, men den er stadigvæk historisk høj. Som alle ved, eksploderer omkostningerne på energi, specielt på naturgas og el, lød det fra Torben Hansen, der fastslog:

- Vi ser ind i et år med højere priser på vores indsatsfaktorer. Som for eksempel en fordobling af vores handelsgødning fra godt og vel 200 kroner til 500 kroner.

- Dieselprisen bliver fordoblet, og hvis vi kigger på fremstillingsprisen på vores kornafgrøder, betyder det 30 kroner ekstra pr. hektokilo. Vi kigger også ind i en rentestigning på et sted mellem 2 og 2,5 procent.

Udsigt til sløjere tider

- Og hvis vi bare skal forrente 100.000 kroner pr. hektar ved de nye fremstillingsomkostninger, så giver det yderligere 33 kroner ved et udbytte på 60 hektokilo. Så kære venner, vi har allerede passeret de 200 kroner i fremstillingspris. Så det bliver en hel anden bundlinje, vi kommer til at kigge ind i i 2023, lød det fra Torben Hansen, der skyndte sig at tilføje:

- Men husk nu at bruge kræfterne der, hvor vi har en reel indflydelse i forhold til at gøre en forskel.

 

Læs også