Landmand lejer drone og pilot til at skræmme fugle væk

Når fuglene først er landet på markerne, er de svære at få væk igen. Erling Rasmussen, Langeland, håber, at en ny løsning, hvor han kan leje en drone og en dronepilot til at skræmme fuglene væk, kan være en holdbar løsning.

Det var for dyrt at købe dronen, men nu, hvor den kan lejes sammen med en dronepilot til at skræmme fuglene væk, er det værd at gøre forsøget for at få has på de massive skader i markerne, fortæller den langelandske landmand Erling Rasmussen.

Erling Rasmussen driver et landbrug på Langeland, og han har et stort problem med fugle, der i flokke på op til 500 styk lander på hans marker og mæsker sig løs i hans 60 hektar med afgrøder.

- De fungerer som en plæneklipper, der er snurret fast til en pæl midt på marken. Langsomt får de mere snor og æder sig ud fra midten, til de har spist en hel hektar land, lyder det fra Erling Rasmussen, og uddyber:

- Sidste år havde jeg mellem fire og fem hektar land, som faktisk bare var blevet ødelagt. Så det er i omegnen af 50 til 100 tusinde kroner, som er gået tabt i omsætning.

Erling Rasmussen har allerede prøvet de fleste afskrækkelsesmidler: Jægere, falske rovfugle og gøende hunde. Metoderne virker som sådan også, men kun i et par dage. For så vender fuglene tilbage, efter de har vænnet sig til det.

Men nu har Erling Rasmussen forhåbentlig fundet løsningen på sit problem med fugle.

Robotfirmaet Naust Robotics med base i Odense har skabt en skræmmedrone, som skal være en vedvarende løsning på den bevingede plage. Udstyret med integrerede højttalere, som genskaber fuglenes nødsignaler, vil Scaredrone sende problemfuglene på flugt fra marker i hele verden.

Lejer drone og pilot ud

Naust Robotics anslår, at det i de fleste tilfælde vil være muligt at holde fugle væk fra et areal på op til 500 hektar på en flyvning, og går flere landmænd sammen, vil Naust med en lejeaftale kunne holde store kystnære arealer skadefri – uden at landmanden selv skal bruge tid på at stå i marken og holde øje med dronen, når den flyver og skræmmer fuglene væk, forklarer Lars Gyldenberg, der er salgsansvarlig i Naust Robotics.

Både droner og dronepiloter er klar på Fyn, Langeland og Vestsjælland til at skræmme fuglene væk, tilbyder han.

Erling Rasmussen, der i første omgang ikke ønskede at købe skræmmedronen, er nu klar til at leje den i stedet.

- Når man har en svineproduktion med underskud, så er man ikke så interesseret i at købe en drone til 60.000 kroner. Da de ikke må stille den op og lade den køre som en robotplæneklipper, ville det også blive tidskrævende, forklarer Erling Rasmussen og nævner, at dansk lovgivning foreskriver, at droner ikke må flyve rundt autonomt.

Prisen for at leje en drone og dronepilot starter ifølge Naust Robotics ved 5.995 kroner for en måned.

- Det skal være drøneffektivt, for prisen er jo høj, men hvis det kan holde fuglene væk, så synes jeg det er godt givet ud, lyder det fra den langelandske landmand.

Seks gange om ugen skulle være nok

Naust Robotics anslår, at to daglige flyvninger tre gange om ugen vil være passende til at holde problemfuglene væk, da virksomhedens egne undersøgelser viser, at fuglene typisk holder sig væk fra en mark i to dage eller mere, når Scaredrone har været sendt i luften for at skræmme fuglene væk.

Læs også