Under Landbrugsstyrelsens kontrolbesøg i 2022 blev der fundet en del professionelle brugere med ulovlige sprøjtemidler. Det påpeges dog, at mange skyldes enten forkert opbevaring eller mærkning.
Ved godt hver sjette af de kontrolbesøg, som Landbrugsstyrelsen foretog i 2022, fandt styrelsen sprøjtemidler, som ikke er godkendt i Danmark.
Årsagen til dette kan være, at sprøjtemidlet enten er ulovligt, opbevares forkert eller mangler den rette mærkning.
Det viser tal fra Landbrugsstyrelsen, som er blevet sendt til Effektivt Landbrug.
Samlet set havde 18 procent af de besøgte professionelle brugere ulovlige midler. Det svarer til 116 af de kontrollerede.
Også gartnerier og golfbaner
Kontrolbesøgene tæller ikke kun ordinære typer af landbrug, men alt fra golfbaner, kommuner, gartnerier osv. oplyser Landbrugsstyrelsen.
Ifølge Landbrugsstyrelsen er der tilfælde af overtrædelser i forbindelse med ulovlige sprøjtemidler, hvor årsagen kan være et forkert mærkat. Dette betyder, at mærkningen på sprøjtemidlet ikke er opdateret, for eksempel med den korrekte brugsanvisning.
Som følge af dette kan en landmand have to flasker sprøjtemiddel med det samme indhold, hvoraf den ene ikke er godkendt, fordi den har en forældet mærkning, mens den anden er godkendt og i overensstemmelse med de aktuelle retningslinjer.
Året før – i 2021 – var det cirka en fjerdedel af de professionelle brugere, der blev taget med ulovlige midler på hylderne. Det skete 141 steder.
Samlet set blev der registreret 213 forskellige sager, hvilket betyder, at der er nogle af de professionelle brugere, der har haft mere end ét ulovligt middel.
Flest fundne mærker
-
I alt er der blevet oprettet otte sager på Biscaya, som indeholder aktivstoffet thiacloprid. Den bruges især i vinterraps.
-
Ni sager er oprettet på Fastac, der blev forbudt i 2022. Den indeholder aktivstoffet alpha-cypermethrin, der er farligt overfor bier.
-
19 af sagerne er med mærket »Karate«. Dette er dog et mærke, som ikke indeholder et forbudt aktivstof – i form af lambda-cyhalothrin. Men det er dog et forkert mærkat, da mærket er blevet erstattet med Lamdex, som indeholder præcis samme aktivstof og mængde.
-
16 sager er om Mavrik, som stadig har lovligt aktivstof, men dunken er ulovlig, da firmaet har afmeldt produktet.
-
11 sager er med Pirimor G.