bannerPos

Aldrig før set så højt tørkeindeks så tidligt

Her ses dette års foreløbige tørkeindeks (rød graf) sammenlignet med tørkeindekset i 2018 (blå streg) samt 10-års normalen.

Jørgen P. Jensen

16-04-2019 16:30
Tørkeindekset er med DMI’s ord: Rekordhøjt – så tidligt på sæsonen. Og da det tørre forårsvejr ser ud til at fortsætte i de kommende uger, kan tørkeindekset stige markant.

Selvom marts blev rekordvåd med over 100 mm nedbør på landsplan, blev det ekstremt våde vejr hurtigt udskiftet med tørt solskin.

- I de seneste uger er der blot faldet 7 mm nedbør, mens solen har skinnet på os i gennemsnit 6 timer om dagen, lyder det fra DMI.

Det kan ses på tørkeindekset, der på landsplan er steget fra 0 omkring 15. marts og til i går den 16. april op til indeks 7, som er forøget risiko for tørke.

- I de 15 år vi har beregnet tørkeindeks, har vi ikke set så høje værdier så tidligt på sæsonen, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog.

- Det lyder måske endnu ikke så voldsomt, men når vi kigger på vejrudviklingen i den kommende tid, kan jorden på sigt blive meget tør.

Op til indeks 9

Den gældende månedsprognose lyder på, at det stort set vil holde tørt, og der vil komme masser af sol de næste par uger.

- Tørkeindekset kan komme op på 9 svarende til høj risiko for tørke. Normalt skal man hen i slutningen af maj, starten af juni, for at se et så højt tørkeniveau, påpeger Mikael Scharling.

Heldigvis ser det ud til, at vejret i starten af maj kan blive mere ustabilt med mere nedbør til følge, og det vil kunne bryde tørkeindeksets himmelflugt.

Sådan beregnes tørkeindeks

 • Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag bestemmer mængden af vand i det jordvandmagasin, som planterne har til rådighed
 • Planternes roddybde og jordtypen bestemmer i praksis størrelsen af jordvandsmagasinet, som kan variere meget selv indenfor et mindre område
 • Ved beregning af DMI’s tørkeindeks er magasinstørrelsen sat til 100 millimeter som et middeltal for hele Danmark
 • Den 1. marts hvert år nulstilles modellen, således at jordvandsmagasinet er fyldt helt op på denne dato
 • Den aktuelle vandmængde i magasinet ændres fra dag til dag i modellen som følge af tre processer:
  • - tilgang af vand via nedbør
  • - aktuel fordampning fra jord og planter
  • - nedsivning til de underliggende jordlag
 • Modellen dækker hele Danmarks landoverflade

Kilde: DMI

Fantastiske muligheder for nytænkning til den nye regering

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Start med at teste gradueret udsæd på to marker til efteråret

Planteavler Anders P. Møller begynder at kunne se resultater af sin graduering af udsæd og gødning. Præcisionsjordbrug er en disciplin, man hele tiden kan bygge ovenpå – jo flere data, man indsamler, jo mere kan man optimere udbyttet, fremhæver han.

Oplev USA fra New York til Orlando

På en spændende studietur fra 27. oktober til 6. november kan man se mange af USA’s højdepunkter på østkysten, besøge interessante landbrug samt maskinfabrikken i byen New Holland, som har lagt navn til det kendte mærke.

Æblehøst bliver langt under middel

Årets høst af danske æbler bliver nærmest katastrofal. I hvert fald hvis man skal tro flere avlere på Sjælland.

Danske Vandløb: For mange er fortsat med i vandområdeplaner

Antallet af vandløb, der indgår i vandplanerne i den kommende periode, er fortsat urealistisk højt, mener organisationen Danske Vandløb.

Høstoverblik: Godt i gang med høsten i hele landet

Mejetærskerne er i denne uge blevet luftet i vinterbyggen i alle landsdele. Effektivt Landbrug har bedt en række konsulenter fortælle, hvordan høsten er kommet fra start i deres område.

- Jeg kan blive nødt til at blive konventionel landmand igen

Hvis forslaget om at nedsætte den tilladte brug af konventionel gylle og halm bliver vedtaget i økobranchen, så overvejer den økologiske planteavler Klaus Aage Bengtson, som driver små 1.100 hektar, at vende tilbage til konventionel produktion. - Det vil virkelig være ærgerligt, hvis det her bliver hastet igennem. For det virker uigennemtænkt, siger han.

Så høstes der strandsvingel

Onsdag blev de første hektar strandsvingel høstet på Vestfyn. Og den er overraskende tør.

Case IH udfordrer til dyst i marken

Er du frisk på en udfordring, er Case IH klar til at komme forbi med deres Axial Flow-mejetærsker i håb om at kunne præstere lidt bedre, end hvad du selv kan. De udfordrer andre mejetærskere i spild, kernekvalitet og kapacitet.
Side 1 af 1586 (31720 artikler)Prev1234567158415851586Next