bannerPos

Aldrig før set så højt tørkeindeks så tidligt

Her ses dette års foreløbige tørkeindeks (rød graf) sammenlignet med tørkeindekset i 2018 (blå streg) samt 10-års normalen.

Jørgen P. Jensen

16-04-2019 16:30
Tørkeindekset er med DMI’s ord: Rekordhøjt – så tidligt på sæsonen. Og da det tørre forårsvejr ser ud til at fortsætte i de kommende uger, kan tørkeindekset stige markant.

Selvom marts blev rekordvåd med over 100 mm nedbør på landsplan, blev det ekstremt våde vejr hurtigt udskiftet med tørt solskin.

- I de seneste uger er der blot faldet 7 mm nedbør, mens solen har skinnet på os i gennemsnit 6 timer om dagen, lyder det fra DMI.

Det kan ses på tørkeindekset, der på landsplan er steget fra 0 omkring 15. marts og til i går den 16. april op til indeks 7, som er forøget risiko for tørke.

- I de 15 år vi har beregnet tørkeindeks, har vi ikke set så høje værdier så tidligt på sæsonen, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog.

- Det lyder måske endnu ikke så voldsomt, men når vi kigger på vejrudviklingen i den kommende tid, kan jorden på sigt blive meget tør.

Op til indeks 9

Den gældende månedsprognose lyder på, at det stort set vil holde tørt, og der vil komme masser af sol de næste par uger.

- Tørkeindekset kan komme op på 9 svarende til høj risiko for tørke. Normalt skal man hen i slutningen af maj, starten af juni, for at se et så højt tørkeniveau, påpeger Mikael Scharling.

Heldigvis ser det ud til, at vejret i starten af maj kan blive mere ustabilt med mere nedbør til følge, og det vil kunne bryde tørkeindeksets himmelflugt.

Sådan beregnes tørkeindeks

 • Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag bestemmer mængden af vand i det jordvandmagasin, som planterne har til rådighed
 • Planternes roddybde og jordtypen bestemmer i praksis størrelsen af jordvandsmagasinet, som kan variere meget selv indenfor et mindre område
 • Ved beregning af DMI’s tørkeindeks er magasinstørrelsen sat til 100 millimeter som et middeltal for hele Danmark
 • Den 1. marts hvert år nulstilles modellen, således at jordvandsmagasinet er fyldt helt op på denne dato
 • Den aktuelle vandmængde i magasinet ændres fra dag til dag i modellen som følge af tre processer:
  • - tilgang af vand via nedbør
  • - aktuel fordampning fra jord og planter
  • - nedsivning til de underliggende jordlag
 • Modellen dækker hele Danmarks landoverflade

Kilde: DMI

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next