bannerPos

Aldrig før set så højt tørkeindeks så tidligt

Her ses dette års foreløbige tørkeindeks (rød graf) sammenlignet med tørkeindekset i 2018 (blå streg) samt 10-års normalen.

Jørgen P. Jensen

Journalist (plante- og udlandsspecialist), Effektivt Landbrug
16-04-2019 16:30
Tørkeindekset er med DMI’s ord: Rekordhøjt – så tidligt på sæsonen. Og da det tørre forårsvejr ser ud til at fortsætte i de kommende uger, kan tørkeindekset stige markant.

Selvom marts blev rekordvåd med over 100 mm nedbør på landsplan, blev det ekstremt våde vejr hurtigt udskiftet med tørt solskin.

- I de seneste uger er der blot faldet 7 mm nedbør, mens solen har skinnet på os i gennemsnit 6 timer om dagen, lyder det fra DMI.

Det kan ses på tørkeindekset, der på landsplan er steget fra 0 omkring 15. marts og til i går den 16. april op til indeks 7, som er forøget risiko for tørke.

- I de 15 år vi har beregnet tørkeindeks, har vi ikke set så høje værdier så tidligt på sæsonen, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog.

- Det lyder måske endnu ikke så voldsomt, men når vi kigger på vejrudviklingen i den kommende tid, kan jorden på sigt blive meget tør.

Op til indeks 9

Den gældende månedsprognose lyder på, at det stort set vil holde tørt, og der vil komme masser af sol de næste par uger.

- Tørkeindekset kan komme op på 9 svarende til høj risiko for tørke. Normalt skal man hen i slutningen af maj, starten af juni, for at se et så højt tørkeniveau, påpeger Mikael Scharling.

Heldigvis ser det ud til, at vejret i starten af maj kan blive mere ustabilt med mere nedbør til følge, og det vil kunne bryde tørkeindeksets himmelflugt.

Sådan beregnes tørkeindeks

 • Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag bestemmer mængden af vand i det jordvandmagasin, som planterne har til rådighed
 • Planternes roddybde og jordtypen bestemmer i praksis størrelsen af jordvandsmagasinet, som kan variere meget selv indenfor et mindre område
 • Ved beregning af DMI’s tørkeindeks er magasinstørrelsen sat til 100 millimeter som et middeltal for hele Danmark
 • Den 1. marts hvert år nulstilles modellen, således at jordvandsmagasinet er fyldt helt op på denne dato
 • Den aktuelle vandmængde i magasinet ændres fra dag til dag i modellen som følge af tre processer:
  • - tilgang af vand via nedbør
  • - aktuel fordampning fra jord og planter
  • - nedsivning til de underliggende jordlag
 • Modellen dækker hele Danmarks landoverflade

Kilde: DMI

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next