Forårssåningen tæt på optimal

På Lolland-Falster er man forvænt med at kunne slutte forårssåningen omkring 1. april. – Om fire timer er vi færdig med at så vores 115 hektar sukkerroer, sagde Christian Wibholm i går ved middagstid.

I går var der fyldt med traktorer overalt på markerne på Lolland.

Lige uden for Sakskøbing var Christian Wibholm ved at fylde roefrø af sorten Davinci på sin 18 rækkers roesåmaskine.

- Om fire timer er vi færdige med at så vores 115 hektar roer for i år, fortæller han.

I denne mark er nu kørt to gange med såbedsharve og en gang med ammoniaknedfælder. Hans øvrige marker har fået gylle og er kørt over med en gyllenedfælder.

Roer kræver harvning

- Vi har kun pløjet omkring 40 hektar – resten bliver harvet i samme dybde som ploven før såning. Vi eksperimenterer i stigende grad med Conservation Agriculture.

Men sukkerroerne ødelægger lidt konceptet med CA, forklarer han.

- Efter optagning af roerne er der dybe spor og meget opkørt i marken. Her bliver man nødt til at lave noget jordbehandling for at at få et ordentligt såbed. Så vi kører lige efter roeoptageren med harven og får jordoverfladen harvet igennem.

- Til spinat må man gerne harve op til såbed i 6-7 centimeters dybde, mens til roe-såbed må man helst ikke harve dybere, end man sår.

Godt såtidspunkt

Samlet vil Christian Wibholm dog betegne årets såning som tæt på optimalt.- Når vi først kommer under den hårde skorpe er jorden ideel. Og det har været helt optimalt med de seneste dages høj sol og ubrudte sådage. Såtidspunktet er også helt ok.

- Vi er lidt forkælet herned på Sydhavsøerne med tidlig såning. Så at være helt færdig til 1. april er nok ret normalt, slutter Christian Wibholm.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også