Hold igen med gødningen
Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.

Selvom det kan være fristendende at spænde gyllevognen efter traktoren, bør man vente. Arkivfoto
Af: Peter Hvid, planteavlskonsulent ved Djursland Landboforening.
Det kan for mange landmænd krible i fingrene for at komme i gang med årets markarbejde. Selvom kalenderen har passeret 1. februar, og det er tilladt at rulle en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, så bør man holde igen.
For det milde efterår gav landmanden mulighed for tidlig såning og dermed optimale betingelser for vintersæden, som står rigtig god derude - næsten for godt.
Vintersæden står usædvanligt kraftigt. Det er vigtigt, at man ikke får startet for tidligt med at gøde. Det er langt bedre at udskyde starten og bruge mindre, ellers er der al for stor risiko for lejesæd. Og det gælder både gylle og handelsgødning.
Hvornår skal jeg gøde?
Det kommer helt an på afgrøden, hvornår gødskning er nødvendigt. Start med vinterbyg, rug og 2. års hvede og hold lidt igen på 1. års hvede og arealer, der har fået slam eller husdyrgødning om efteråret. Svage marker bør også startes tidligt.
En afgrøde som står særligt kraftigt i år, er vinterrapsen og for at hindre lejesæd bør man vente med at gøde rapsen færdig til så sent som muligt, hvilket typisk er omkring 10. april. Køres der når rapsen er større end gummistøvlehøjde vil man med fastgødning på slagskader på rapsen.
Få korrigeret kvælstofprognoserne
Det er vigtigt, at landmanden i den kommende tid får korrigeret kvælstofprognoserne, så kvoten kan blive rettet. Prognosen er baseret på målinger af jordens kvælstofindhold i foråret, som sammenlignes med det gennemsnitlige indhold de sidste 11 år. Prognosen kan derfor både være positiv og negativ.
Her kan landmanden risikere at blive trukket lidt i tildelingen. Det kan der være nogen, der bliver trætte af, men det er der ingen grund til.
Der skal gives mindre, da der allerede er kvælstof i jorden. Det betyder færre omkostninger til gødning.
Analyser gyllen
Som planteavler skal man altid sørge for at få den optimale tildeling af næringsstoffer på markerne. Landmanden skal ikke arbejde med ukendte faktorer – det gælder også, når der skal køres gylle.
Inden landmanden kører ud med gylle, skal der laves en analyse af gyllen, så landmanden kender indholdet af beholderen. Det er ikke nok at gætte sig frem. Det er altafgørende for væksten og udbytterne, at afgrøderne får den rette mængde og de bedste betingelser for vækst.