Selvom hveden for tre uger siden steg på Chicago-børsen, har det ikke påvirket den europæiske pris. Og med udsigten til en kommende 27 millioner tons større høst i EU 28 (EU’s medlemslande inkl. Storbritannien, red.), peger intet på en prisstigning på den korte bane.

Derfor venter Danish Agros fynske detaildirektør Michael Lorentzen, at det nuværende prisniveau på 110-118 kroner pr. 100 kg hvede og lidt mindre for byg vil holde ind i høstperioden.

- Der er tilsyneladende korn nok i markedet, og lige nu er det købers marked. Derfor er det op til jer, om I vil sælge kommende høst eller vente. Priserne kan måske komme under pres, da briterne gerne vil sende mest muligt korn ind i EU-markedet, inden vi skilles. Modsat er majsen i USA kommet under pres, lød hans vurderinger overfor de godt 100 fynske planteavlere, der tirsdag aften deltog i et åbent hus-arrangement i det store forsøgsareal, som Centrovice har anlagt lige ved Danish Agros afdeling i Nørre Søby syd for Odense.

Konceptavl kan afleveres

Han understregede samtidig, at vi i Danmark ikke kan konkurrere på bulkvarer. Derfor pegede han på den unikke mulighed for konceptavl, som typisk giver en merpris på 15 kroner i hvede og en femmer i rug.

- Her på Fyn er I så heldige, at vi både her på afdelingen i Nørre Søby og i Otterup kan tage konceptkorn ind i høst. Det synes jeg, I burde udnytte, her hvor kravene til konceptavl er blevet lempet, og hvor der er gødning til stede, fremhævede Michael Lorentzen.

Gulrust og goldfodssyge

Efter markedsorienteringen var der rundtur i forsøgsparcellerne, hvor Centrovice-konsulenter havde aktuelt nyt om både korn og raps.

- Efter markante angreb af gulrust, der er den mest tabsgivende sygdom i hveden, har vi den seneste uge set angreb af goldfodssyge. Den har typisk overlevet på planterester efter sidste års tørke, og viser sig nu i områder i nogle marker, nævnte planteavlskonsulent Lars Falch Bønløkke, der overfor landmændene kun kunne meddele, at der ikke på nuværende tidspunkt er noget at gøre ved disse forekomster.

- Vi er ud over sygdommene, og sprøjtearbejdet er vel overstået. I denne varme (temperaturen lå tirsdag aften helt oppe på omkring 25 grader, red.) er der virkelig gang i fotosyntesen, der fylder kernerne i aksene. Så med kun få tørkepletter tegner alt til en flot hvedehøst, lød det fra Centrovice-konsulenten.

Forslag til nye sorter

Ud fra sæsonens oplevelser med de omfattende gulrust-angreb, ikke mindst i de store sorter som Benchmark og Kalmar, havde Lars Falch Bønløkke flere forslag til sortsvalget til næste sæson.

Her nævnte han blandt andet sorterne Kvium, Ohio, Informer, Elixer og til dels også den gammelkendte Sheriff-hvede.

- Nu havde vi en sæson med tørke, hvor få dage omkring påsken var afgørende for, om man efterfølgende kunne styre gulrusten. Men meget kan være anderledes næste år, og derfor er det også vigtigt at tage septoria og sorternes såtid, effekten overfor græsukrudt og tilbøjeligheden for lejesæd med i overvejelserne, lød rådet fra Lars Falch Bønløkke.

Planter