Konsulenterne er kommet på græs

Det er ikke kun køer og landmænd, som i foråret blev lukket ud på markerne. Det gjorde planteavlskonsulenterne også. I den kommende tid kan de se frem til mange og lange vandringer op og ned ad marksporene. Det er tid til at syne korn.

Nu har solen ellers skinnet fra en skyfri himmel de sidste mange uger. I dag er himlen broget, og skyerne hænger og truer. Men det gør ikke så meget. Planteavlskonsulent Michael Erlang-Nielsen har bagagerummet fyldt med beklædning til enhver anledning. I de kommende uger skal han syne korn på markerne på Djursland. Lange stille dage, hvor den ene hektar efter den anden bliver travet igennem i jagten på flyvehavren. Årets første marker, som skal inspiceres, ejes af Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening.

- Jeg glæder mig altid til denne tid. Her kan jeg gå uforstyrret i den friske luft og se resultatet af en hel vækstsæson. Vi kommer også ud i kroge af markerne, som man normalt ikke kommer ud i, når vi er på markbesøg, lyder det fra Michael Erlang-Nielsen, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening.

Helt uforstyrret bliver konsulenten dog ikke denne dag. Han har sagt god for, at journalisten må komme med på slæb i jagten på flyvehavren. En dag som med sikkerhed kommer til at sætte sine spor i form af trætte fødder og ømme underben.

Forbandet flyvehavre
Flyvehavren er mildest talt temmelig upopulær. Faktisk blev det i 1956 vedtaget ved lov, at ukrudtsplanten, som er en del af græsfamilien, skal bekæmpes. Flyvehavren er særdeles god til at formere sig i kornmarkerne, og den kan i værste fald forurene så meget, at den mindsker høstudbyttet hos landmanden. Jagten på flyvehavren er i mellemtiden et fællesprojekt. Inden konsulentbesøget har landmanden allerede været i gang med at kigge efter den forhadte plante. 

Han har noteret, hvor han har fundet den, hvis den er fundet, så konsulenten kan sikre, at den ikke har spredt sig. Hos Hans Gæmelke er alt kornet til fremavl, og afgrøderne må under ingen omstændigheder være forurenet af flyvehavren eller andet ukrudt. Derfor er syning af korn så vigtigt.

Faktisk er vi i Danmark kendt for at have et særdeles veludviklet kontrolsystem, som sikrer at vi har de bedste fremavlsafgrøder.
Hos Hans Gæmelke har der ikke været noget tegn på flyvehavre – endnu.

Kan du se en flyvehavre?
Deadline denne dag er 80 hektar. 43 hektar hvede og 37 hektar vinterbyg, for at være helt præcis. Vandringerne på markerne på Norddjurs kræver både væske, solid madpakke og med sikkerhed ikke blanke balsko, for arealerne hos formanden er bakkede og kuperede. Det er første gang, at

Michael Erlang-Nielsen syner netop disse marker, men han ved præcis, hvad han kigger efter. Konsulenten spejder udover markerne, alt imens han ivrigt forklarer om sorten på marken, og hvad man ellers kan holde øje med.

- Kan du se en flyvehavre?  spørger han pludselig.

På nuværende tidspunkt flimrer det allerede for det utrænede øje, som har svært ved at se meget andet end flotte bølgede marker i den lette brise. Svaret må være nej. Der er intet at se, men det samme gælder for konsulenten. Heldigvis.


Ind imellem stopper han op, bukker sig ned og stikker hænderne ned i hveden.
- Når man nu alligevel er her, så kan man lige så godt kigge efter andre ting. Måske opdager jeg et eller andet i et fjernt hjørne, som landmanden skal være opmærksom på, fortæller han.

Hotspot i hvedemarken
Det er lige nu sæson for at spotte flyvehavren, som stikker lidt længere op end hveden og bevæger sig anderledes i vinden. Hvis Michael Erlang-Nielsen finder en flyvehavre, så taster han et hotspot ind på FarmTracking, som er et værktøj, der hjælper landmanden med at holde styr på hele sin bedrift. Ved hjælp moderne teknologi, finder landmanden lynhurtigt frem til det sted, hvor konsulenten har fundet ukrudtet.

- Vi bruger også rødt tape, som vi sætter om flyvehavren, hvis landmanden ikke bruger FarmTracking, men det er der mange, der gør i dag, forklarer Michael Erlang-Nielsen.

Skyerne holdte denne dag på vandet og efter adskillige timers traven i en temmelig god varme, var konklusionen klar – ingen flyvehavre hos formanden. Til gengæld havde journalisten glæde af kornsyning i benene flere dage efter.

Læs også