bannerPos

Lad dronen tælle majs

En drone kan både udpege områder, hvor antallet af planter ikke er som planlagt, og vurdere udbytte, tørstof og proteinindhold. Arkivfoto
01-02-2020 13:56

Droner kan hjælpe med at spotte majsmarker, hvor planteantallet ikke er som planlagt, og være med til at vurdere tørstof og protein.

Undersøgelser tyder på, at dronefoto kan vise, om plantetallet overalt i marken er som planlagt, og om planterne står enkeltvis eller i klynger, skriver Seges.

En vurdering af plantebestanden giver mulighed for at undersøge mulige årsager, hvis ikke planteantallet er som planlagt. Har man eksempelvis ikke sået det planlagte antal frø pr. hektar? Er frøene sået i klynger? Har såbedet ikke været godt nok eller har fugle ædt frøene?

Dronen skal være monteret med et såkaldt RGB-kamera og flyves i en passende højde, for at opnå en tilstrækkelig stor opløselighed i billederne.

Billederne skal efterfølgende sammenflettes i programmet Solvi eller lignende løsninger, som har en funktion, der kan estimere plantetallet.

Flere DLBR-virksomheder råder over droner og har mulighed for at udføre plantetælling, skriver Seges.

Brugbar trods underestimering

I to forsøg med majssorter har man afprøvet droneoptællingen på fem tidspunkter i vækstperioden. Umiddelbart før høst er der foretaget en manuel optælling af planterne i parcellerne.

Selvom forsøgene har vist, at Solvi underestimerer plantetallet, vurderer Seges, at metoden stadig kan bruges til at identificere variationer i plantetallet i marken.

Desuden kan modellen i Solvi korrigeres, så man kan bestemme det rigtige niveau for plantetallet i en længere periode og få et udtryk for, hvor stor en del af planterne, som står enkeltvis og i klynger.

Plantedække, udbytte og protein

Undersøgelser i Landsforsøg i 2019 tyder på, at dronefoto også kan anvendes til monitering af plantedække, udbytte og indhold af tørstof og protein.

En prognose i juli for udbyttet kan anvendes til at vurdere, om der er behov for indkøb af suppleringsfoder. En prognose for tørstofindholdet kan bruges som beslutningsstøtte til at vælge det rigtige høsttidspunkt.

Viden om proteinindholdet i majsmarker kan bruges ved næste års gødningsplanlægning til at vurdere, om der er majsmarker, som får for lidt kvælstof, og om der er majsmarker, som kan nøjes med mindre. Er proteinindholdet i majs mindre end syv procent, er det sandsynligt, at kvælstof begrænser udbyttet.

cc

Stabile tendenser på svinemarkeder

Efter den uro, som fundet af afrikansk svinepest i Tyskland for et par uger siden skabte, ser det europæiske svinemarked ud til at have fundet fodfæste igen.

Klovkursus på levende ben

BoviCura tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere, hvor der arbejdes med døde ben, og et for øvede, hvor man arbejder med levende ben.

Stære giver landmand store problemer

Det er svært at holde stære ude af kvægstalden. Det har landmand Michael Bossen Linnet fra Højer måttet konstatere.

Ekspanderer på biogasmarkedet: DBC Invest køber 'større' ejerandel i Outrup Biogas

DBC Invest foretager en tocifret millioninvestering i Outrup Biogas, hvilket dermed bliver selskabets fjerde investering i danske biogasanlæg.

Økologer går i samarbejde med vegetarer om nyt videnscenter

Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det skal sætte turbo under den grønne omstilling på middagsbordet, lyder det.
Side 1 af 1932 (38626 artikler)Prev1234567193019311932Next