bannerPos

Lad dronen tælle majs

En drone kan både udpege områder, hvor antallet af planter ikke er som planlagt, og vurdere udbytte, tørstof og proteinindhold. Arkivfoto
01-02-2020 13:56
Droner kan hjælpe med at spotte majsmarker, hvor planteantallet ikke er som planlagt, og være med til at vurdere tørstof og protein.

Undersøgelser tyder på, at dronefoto kan vise, om plantetallet overalt i marken er som planlagt, og om planterne står enkeltvis eller i klynger, skriver Seges.

En vurdering af plantebestanden giver mulighed for at undersøge mulige årsager, hvis ikke planteantallet er som planlagt. Har man eksempelvis ikke sået det planlagte antal frø pr. hektar? Er frøene sået i klynger? Har såbedet ikke været godt nok eller har fugle ædt frøene?

Dronen skal være monteret med et såkaldt RGB-kamera og flyves i en passende højde, for at opnå en tilstrækkelig stor opløselighed i billederne.

Billederne skal efterfølgende sammenflettes i programmet Solvi eller lignende løsninger, som har en funktion, der kan estimere plantetallet.

Flere DLBR-virksomheder råder over droner og har mulighed for at udføre plantetælling, skriver Seges.

Brugbar trods underestimering

I to forsøg med majssorter har man afprøvet droneoptællingen på fem tidspunkter i vækstperioden. Umiddelbart før høst er der foretaget en manuel optælling af planterne i parcellerne.

Selvom forsøgene har vist, at Solvi underestimerer plantetallet, vurderer Seges, at metoden stadig kan bruges til at identificere variationer i plantetallet i marken.

Desuden kan modellen i Solvi korrigeres, så man kan bestemme det rigtige niveau for plantetallet i en længere periode og få et udtryk for, hvor stor en del af planterne, som står enkeltvis og i klynger.

Plantedække, udbytte og protein

Undersøgelser i Landsforsøg i 2019 tyder på, at dronefoto også kan anvendes til monitering af plantedække, udbytte og indhold af tørstof og protein.

En prognose i juli for udbyttet kan anvendes til at vurdere, om der er behov for indkøb af suppleringsfoder. En prognose for tørstofindholdet kan bruges som beslutningsstøtte til at vælge det rigtige høsttidspunkt.

Viden om proteinindholdet i majsmarker kan bruges ved næste års gødningsplanlægning til at vurdere, om der er majsmarker, som får for lidt kvælstof, og om der er majsmarker, som kan nøjes med mindre. Er proteinindholdet i majs mindre end syv procent, er det sandsynligt, at kvælstof begrænser udbyttet.

cc

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 
Side 1 af 1773 (35441 artikler)Prev1234567177117721773Next