bannerPos

Ingen vej udenom: Landbrugsstyrelsen skal have besked i dag

Landbrugsstyrelsen har blankt afvist at se bort fra krav om indberetning til de landmænd, der inden i dag ikke har kunnet høste marker med MFO-græsudlæg.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
20-08-2019 08:51
Landbrugsstyrelsen har afvist at se bort fra L&F-ønske om at undlade krav om indberetning af udskudt høstfrist på marker med MFO-græsudlæg. Er høsten ikke færdig endnu, skal styrelsen derfor have besked senest i dag.

I dag er det det den 20. august og dermed udløber fristen for at så hovedafgrøden på marker med MFO-græsudlæg. Ustadigt vejr det seneste stykke tid har dog gjort, at man langt fra alle steder i landet når at blive færdig i tide.

Man kan dog få rykket fristen 14 dage. Det kræver, man husker at sende en e-mail til Landbrugsstyrelsen, hvor man oplyser, at man vil have fristen udsat. Når man har sendt mailen til styrelsen, betyder det samtidig, at fristen for tidligste destruktionsdato for MFO-græsudlæggene tilsvarende også bliver rykket to uger til 29. oktober.

Det gælder for alle ens marker med MFO-græsudlæg, og uanset at det ikke er for alle ens marker, man har brug for at få fristudsættelse.

Netop kravet, om at man skal indberette til Landbrugsstyrelsen, hvis man ikke kan nå at høste sine marker med MFO-græsudlæg, får kritik fra Landbrug & Fødevarer. I sidste uge bad organisationen Landbrugsstyrelsen om, at styrelsen undlader kravet.

Noget Landbrugsstyrelsen til stor undren for Landbrug & Fødevarers planteformand, Torben Hansen, blankt afviste.

- Selvfølgelig er det en lille ting, at man skal sætte sig ind til sin mail og skrive, at man ikke har fået høstet sine hovedafgrøder de steder, hvor der ligger MFO-efterafgrøder under.

- Men i stedet for at landmænd skal huske denne lille ting i den vildt stressende og meget pressede situation, som de er i lige nu, hvor de ikke har kunnet høste deres afgrøder, så bad vi om en mulighed for at lade være med at anmelde det, i hvert fald i første omgang, men det fik vi så et nej til, siger Torben Hansen.

Ret enkel metode

Effektivt Landbrug har set Landbrugsstyrelsens afvisning til Landbrug & Fødevarer. Her lyder det, at Landbrugsstyrelsen finder det, at man blot skal skrive en email til styrelsen, hvor man beder om fristudsættelse, for en »enkel måde hvorpå landmænd vil få ro til at høste efter de forhold, som vejret betinger«.

Det lyder videre, at det er nødvendigt for Landbrugsstyrelsen at kende de ansøgere, der har brug for fristudsættelse, så styrelsen kan overholde EU-kravet om, at arealerne ikke må destrueres eller sprøjtes i otte uger efter høst. Alternativet er ifølge Landbrugsstyrelsen en generel fristudsættelse, men det vil så også komme til at ramme de landmænd, som har kunne nå at høste inden fristen.

Håber ingen kommer i klemme

Fra Torben Hansen lyder det, at han dog finder systemet og reglerne for utrolig rigidt.

- Jeg håber virkelig ikke, at der er nogle af dem, som ikke når at høste, som glemmer at give Landbrugsstyrelsen besked. Jeg håber, man lige får grebet fat i sin planteavlskonsulent eller selv husker at få sendt den der mail.

- Og er der én, der får lavet en eller anden form for procedurefejl, så håber jeg, at man fra styrelsens side ser på det med de store briller og har de store sko på, når de efterfølgende kigger på det. Jeg håber virkelig ikke, at der er nogle, som kommer i klemme på det her, siger Torben Hansen.

Han understreger, at fagligt så skal man huske på, at selvom man har været så uheldig endnu ikke at kunne høste sine marker med MFO-græsudlæg i, så skal man huske, at efterafgrøderne lige nu rent faktisk står og gør det, som de skal, når det kommer til at kvælstofoptag og fremme af biodiversitet.

- Miljømæssigt er det her jo ingen katastrofe overhovedet, siger Torben Hansen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Sådan får du udsat høstfristen

Hvis du vil have udsat høstfristen for hovedafgrøder med MFO-græsudlæg, skal du skrive til mfofrist@lbst.dk. Skriv venligst »MFO-græsudlæg« i emnefeltet, og husk at oplyse dit CVR-nummer eller journalnummeret på dit fællesskema. Hver anmodning må kun gælde ét CVR/journalnummer.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35467 artikler)Prev1234567177217731774Next