Majsen skal først i jorden til maj

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra en grovfoderrådgiver fra Velas.

En stor del af de danske mælkeproducenter har de forgangne år været vant til at så deres majs, når vejret har artet sig i april måned.

Men for at få majsen ordentligt fra start skal man, især på de kølige arealer, skyde såningen en uge eller to.

Det fortæller Brian Bastrup Søndergaard, planteavlskonsulent og grovfoderrådgiver hos Velas.

- Mange steder i landet vil det være gavnligt at vente til starten af maj, før majsen kommer i jorden. Det giver en mere sikker etablering af majsen, der på den måde får medvind fra starten. Det danske forår kan vende utrolig hurtigt, og hvis jorden bliver kold, går den kuldefølsomme majs i dvale og ender med at give et dårligt udbytte. Baseret på vores erfaringer i år, kan vi se, at den senere såning sikrer sundere planter, der giver et bedre udbytte, siger Brian Bastrup Søndergaard.

Temperaturen er vigtig

Jordens temperatur er altafgørende.

- Ved at så senere opnår man, at jorden er varmet bedre op, og man har formentlig også en vejrudsigt, der er mere stabil. Vi skal huske på, at majs jo aldrig var beregnet til at blive dyrket i dansk vejr, simpelthen fordi den kræver varme. Derfor er det også vigtigt, at man får styr på startgødning ved etablering, siger han.

Brian Bastrup Søndergaard understreger dog, at den vigtigste læring fra i år er, at såbedet, jordtemperaturen og udsigten til en periode med godt vejr er vigtigere end den eksakte dato. Dog skal den allerhelst i jorden i første uge af maj.

- Senest skal den være etableret omkring 10 maj. Bliver majsen etableret senere end det, koster det på udbyttet, siger han. 

Få konsulenternes viden i forsøgsparcellerne

Velas har en række forsøgsmarker med majs nær Viborg, hvor Brian Bastrup Søndergaard har stået i spidsen for forsøgene. Her blev majsen sået primo maj, og det har gavnet meget, lyder det. 

- Vi så, at rigtig mange mælkeproducenter i området fik sået majsen i slutningen af april, kort før den kolde periode. Vi ventede til starten af maj i stedet, og vi må konstatere, at vores parceller står langt bedre end de marker, der er sået i sidste halvdel af april. De har blandt andet klaret sig godt imod svampeangreb i jorden, siger han.

teba

Læs også