Med præcise digitale drænkort løses problemet hurtigere

Tusindvis af marker står under vand efter mange regnfulde måneder. En kartoffelavler på Lolland har fået digitaliseret drænkort fra 1960’erne, så han via telefonen nemt kan finde de nedgravede dræn og brønde, der kræver vedligehold.

Årsagen til en sammenkørt mark kan være problemer med drænene. Men hvor skal man begynde at grave? Med et 70 år gammelt drænkort kan man nemt ramme mange meter ved siden af.

Regnmængderne er i de seneste 150 år steget med cirka 100 millimeter. Og frem mod år 2100 forventer DMI, at nedbøren tager yderligere til med op til 6,9 procent.Et håndgribeligt bevis på udviklingen ses på landmændenes marker, der mange steder er blevet forvandlet til sump og søer i de seneste måneder. Den høje grundvandsstand øger nødvendigheden af effektiv dræning.I 1940’erne og 50’erne tog dræning af landbrugsjorder fart, men de gamle drænrør og brønde er ofte ødelagte eller tilstoppede. Og at finde renoveringskrævende dræn ud fra drænkort, der er tegnet for 70 år siden, er praktisk taget en umulig opgave.- Der er sket meget med landskabet, siden drænkortene blev tegnet. Marker er slået sammen, skilt ad og pejlemærker er fjernet, hvilket gør det svært at lokalisere drænene. Derfor får vi i øjeblikket mange henvendelser fra landmænd, der ønsker at digitalisere deres drænkort. Ved en digitalisering bliver dræn og brønde stedfæstet på digitale kort, sådan som verden ser ud i dag, og landmanden får muligheden for at tage sin telefon med ud i marken og præcist se, hvor han befinder sig i forhold til drænsystemet under jorden, siger Michael Zier Madsen, landinspektør ved LE34 i Maribo.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også