bannerPos

Sikrest at så vintersæd midt i september

Goldfodsyge udgør en risiko ved tidlig såning – særligt i hvede og rug. Derfor foretrækkes gode forfrugter som vinterraps og havre forud for tidligt sået vintersæd. Foto: Seges
Tidlig såning kan øge udbyttepotentialet, men også øge risikoen for mere ukrudt, sygdomme og skadedyr.

Den sikreste periode at så vintersæd er fra den 10. til 25. september, da det vil sikre et godt udbyttepotentiale samtidig med, at der er begrænset risiko for udbyttetab som følge af skadevoldere. Tidligere såning kan ifølge planterådgiver Susanne Frydendal Nielsen, Sagro øge udbyttepotentialet, men også øge risikoen for problemer med ukrudt, sygdomme og skadedyr.

- Men i sidste ende er det faktisk vejret og muligheden for at lave et godt såbed, der er afgørende for såtidspunktet, siger hun og fremhæver arter, der egner sig til tidlig såning.

- Hybridrug kan med fordel sås tidligt, da udgiften til udsæd reduceres betydeligt. Desuden kan der opnås højere udbytter ved tidlig såning.

Også hybridvinterbyg kan ifølge planterådgiveren sås tidligt, hvorved udgiften til udsæd reduceres betydeligt.

- Men det er forbundet med stor risiko for store omkostninger til planteværn, siger Susanne Frydendal Nielsen.

Hun fremhæver ligeledes, at også vinterhvede kan sås tidligt, men at det har begrænset effekt på udbyttepotentialet.

Opmærksomhed på græs og god forfrugt

Planterådgiveren minder om, at aggressive græsser bliver kraftige ved tidlig såning, hvorved de bliver svære at håndtere.

- Derfor bør man ikke så tidligt i marker med agerrævehale, rajgræs og væselhale, siger hun og uddyber, at udsættelse af såningen med to uger cirka vil halvere mængden af græsukrudt.

Goldfodsyge og knækkefodsyge udgør en risiko ved tidlig såning – særligt i hvede og rug. Derfor foretrækkes gode forfrugter som vinterraps og havre forud for tidligt sået vintersæd.

- Flerårshvede samt hvede dyrket efter to-tre år med andet korn, kan med fordel bejdses med Latitude, siger Susanne Frydendal Nielsen og minder om, at havrerødsot optræder hyppigere i tidligt sået korn, hvorfor det er nødvendigt at være meget opmærksom på at bekæmpe lus i efteråret. Rug er ifølge rådgiveren mindre modtagelig.

Sneskimmel og trådkøllesvamp kan give problemer med udvintring af vinterbyg. Risikoen er størst, hvor plantetallet er for højt i forhold til sådatoen.

- Risikoen for manganmangel øges, og generelt bør planteværnsstrategien tilpasses til tidlig såning, hvorved omkostningerne til planteværn stiger, lyder det.

Udsædsmængden skal tilpasses

Det er vigtigt at tilpasse udsædsmængden til såtidspunktet. Udsædsmængden beregnes ud fra tusindkornsvægt og forventet spiringsprocent.

- Normalt regnes med 80-95 procents fremspiring. Den laveste spiringsprocent er typisk på knoldet lerjord og i våd jord, siger Susanne Frydendal Nielsen.

Den øgede risiko for lejesæd ved tidlig såning kan reduceres med en-to effektive vækstreguleringer i foråret, men det er ifølge Susanne Frydendal Nielsen langt fra en fuldstændig forsikring.

- Det kan være svært at lykkes med vækstregulering. Derfor er dyrkningsstrategien også afgørende for, hvor stor risikoen for lejesæd er, siger hun.

Korrekt sådybde

Vintersæd sås generelt i cirka fire centimeters dybde. Rug og hybridvinterbyg bør dog ikke sås dybere end to centimeter på lerholdige jorde. På sandjord har sådybden ifølge planterådgiveren mindre betydning. På humusrige jorde øges sådybden lidt, da denne jord i højere grad fryser op om vinteren.

Og så er der startgødningen.

- Generelt anbefaler vi ikke at anvende startgødning ved etablering af vintersæd. Hvis man har arealer, hvor der er stor risiko for manganmangel, og har gode erfaringer med at forebygge manganmangel med placering af svovlsur ammoniak ved såning, er der dog ingen grund til at ændre denne praksis, lyder det fra Susanne Frydendal Nielsen.

hl

Tidlig såning øger risikoen for lejesæd. Sørg derfor at:

Tilpasse udsædsmængde i forhold til sådatoen

Begrænse gødningstildeling i det tidlige forår

Vælge en stråstiv sort

Vælge en god forfrugt for at undgå fodsyge

 

CNH-chefer sender klima-stikpille til branchekolleger

New Holland lancerer en metan-drevet T6-model. Den reducerer partikelforurening og sparer kloden for CO2-udledning. Også landmanden sparer, lover producenten.

Foderet er i fokus på Fenstengaard

Holdningen er klar hos Fenstengaard Opformering. Det kræver kvalitetsfoder at sikre avlsdyr af topkvalitet. Derfor går familien Kreutzfeldt ikke på kompromis i råvarevalg og optimeringer.

Globale producenter dikterer strukturen

Alle europæiske maskinhandlere oplever konsekvenserne af de store producenters globale strategier for salgsleddet. - Branchen tilpasser sig og bevarer overraskende nok samme antal udsalgssteder, lyder det fra branchedirektør.

Helms viser McHale frem

Jakob Helms fra Helms TMT Centret viser gode nyheder frem fra McHale på dette års Agritechnica

Strukturskader kan undgås

Adfærd i marken og kørsel på især våd jord skal ændres, hvis ikke jordens frugtbarhed og vandledningsevne skal forringes yderligere.

L&F forsøger sig med et nyt løsningsforslag

L&F-formand, Martin Merrild, foreslår rentefrie lån til at lette på tabet.

Nyvalgte fra rød og blå så på grøn biodiesel

De to nyvalgte folketingsmedlemmer, Mona Juul (C) og Malte Larsen (S) fik ny, grøn og bæredygtig inspiration med hjem, da de sammen med administrerende L&F-direktør Anne Arhnung i går lagde vejen forbi Dakas biodieselsfabrik EcoMotion i Løsning nær Hedensted.

Miljøkrav fra oven skaber god innovation

Allan Helms fra Helms TMT Centret mener, at miljøkrav er med til at skabe god innovation. Og som manager for Schäffer forklarer han, at maskinfabrikanten er helt i top med at skabe gode og bæredygtige løsninger.

På med solbrillen hos Valtra

Smartfarming er det nye sort hos Valtra ved Agritechnica. Og Arne Spejlborg guider igennem de smarte nye tiltag.

Prognose: Kina vil importere endnu mere svinekød

Der er ikke udsigt til, at den kinesiske appetit på udenlandsk svinekød bliver mindre efter nytår. Tværtimod, hvis man skal tro en prognose fra den hollandske storbank, Rabobank.
Side 1 af 1688 (33755 artikler)Prev1234567168616871688Next