bannerPos

Situationen er kritisk blandt økologiske planteavlere

Peter Mejnertsen, afdelingschef for LMO Økologi vil gerne, at de økologiske producenter står sammen og finder nye veje. Fotos: Henriette Lemvig

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
07-09-2019 08:39
LMO Økologi, Seges og grovvareselskaberne samlede tirsdag omkring 50 økologiske planteavlere til møde om markedssituationen. En situation, der kunne have været mere opløftende.

Tirsdag afholdt LMO Økologi, Seges og grovvareselskaberne møde for økologiske planteavlere med fokus på den aktuelle markedssituation.

Sammen satte de ord på, hvilke afgrøder der efterspørges fremadrettet og vurderede balancen i markedet mellem producerede og solgte varer, samt efterspørgslen på specifikke afgrøder i 2020.

- I skal forbedre jer. Ikke fordi I er dårlige, men fordi det er sådan, tiden er

Peter Mejnertsen, afdelingsleder LMO Økologi

Afdelingschef for LMO Økologi, Peter Mejnertsen, slog fast, at der er kommet mange nye økologer til de senere år. Sammenholdt med, at andelen af økologiske husdyrproducenter er faldet, øger det risikoen for, at der produceres for meget foderkorn på arealerne.

Lyt til branchen

- Vi er i et nichemarked. Det er vigtigt, at man lytter til, hvad det er branchen efterspørger og overvejer, om der er noget andet, end lige det mest gængse, man kan producere, sagde han og henviste til de store arealer med økologisk rug.

- I dag skal man sige: Hvad kan jeg leve med at tjene, og hvordan kommer jeg derhen? Hvad passer til mit landbrug, lød det fra afdelingschefen, der kalder situationen kritisk.

Peter Mejnertsen fastslog, at det er vigtigt, at der tales sammen producenterne indbyrdes.

- En del kvægejendomme lider eksempelvis af kløvergræstræthed. Måske var det en ide, at en planteavler passede kvier for kvægbruget og fik mere kløvergræs ind i sædskiftet og på den måde øgede proteinindholdet i salgsafgrøderne.

Stå sammen

- Og så skal I stå sammen. I skal forbedre jer. Ikke fordi I er dårlige, men fordi det er sådan, tiden er. Det er en fælles opgave at holde hinanden skarpe. Det er en fælles opgave at finde nye veje.

- Hvad skal der for eksempel til for, at vi kan fylde et skib med økologisk havre og sende det til USA?

- Jeg giver gerne kagen et par gange for, at vi får sat os sammen – landmænd og grovvareselskaber – og finder en løsning, lød den afsluttede bemærkning fra Peter Mejnertsen.

 

henriette@effektivtlandbrug.dk

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.

Stougaard stopper

Danske Halmleverandører skal have ny formand. Landmand Hans Stougaard fra Vestfyn stopper på generalforsamlingen til marts. Efter 23 år som drivkraften bag udbredelse af halm i blandt andet energisektoren.

Ukrudt i vintersæd –har du en plan?

Når temperaturen kommer lidt op, betaler det sig ifølge Agrovis planteteam at have en strategi klar.

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

Alternativ bekæmpelse af rapsjordlopper

Udfasningen af midler betyder, at der kan være ide i at tænke anderledes, når det gælder beskyttelse af vinterrapsen.

Efterlyser 10 frontløbere til jagten på nye alternativer til efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen leder efter landmænd, der i to år skal skifte regler og datofrister om pligtige og husdyrefterafgrøderne ud med satellitbilleder af biomasse på marker.
Side 1 af 1772 (35427 artikler)Prev1234567177017711772Next