bannerPos

Skovrejsning kan fjerne bopælspligt

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
18-04-2020 15:35
Fredskovspligt på over 20 hektar kan åbne for nye muligheder. Det oplever Kaj Jepsen ved Sunds, som har fået fjernet bopælspligt på sin skovejendom.

Landmand Kaj Jepsen ved Sunds rejste i 2019 et betydeligt stykke skov på sin vestjyske landbrugsjord.

Den nyeste skovrejsning betyder, at Kaj Jepsen kan udstykke en skovejendom uden bopælspligt fra selve landbrugsejendommen med andeproduktion og kartoffelavl.

De to ejendomme kan sælges særskilt, og der er ikke krav om, at skovejendommen skal bebos.

Det oplyser Anders Elmholdt, der er teamleder ved Skovdyrkerne Vest.

- Finten er her, at hvis du kommer over 20 hektar fredskovpligt på en ejendom, så kan du ophæve landbrugspligten og dermed bopælspligten på den udstykkede skovejendom, siger han og fortsætter:

- Det vil sige, at du kan tage et stykke landbrugsjord. Det skal være minimum 20 hektar sammenhængende areal. Det kan du plante til og få det godkendt som fredskov. Dermed kan du få ophævet bopælspligten på skovejendommen. Når det er sket, kan den pågældende ejendom handles som en selvstændig skovejendom, uden at den nye ejer skal bo der året rundt, lyder det.

Åbner for nye muligheder

I praksis betyder det, at ejendommen eksempelvis kan bruges i sommerhalvåret, hvis en ny ejer ønsker det.

- På den måde åbner man helt sikkert også for nogle nye muligheder og for en helt ny købergruppe, siger Anders Elmholdt.

På Kaj Jepsens skovejendom er der i alt 30 hektar med fredskovspligt. Den øvrige landbrugsjord og staldbygningerne er forpagtet ud. Her skal bopælspligten dog fortsat være opfyldt.

- Det betyder, at på det tidspunkt, hvor min forpagter køber produktionsejendommen og landbrugsjorden, så er den her ejendom taget ud som skovejendom. Vi skal slet ikke til at snakke om alt det her. Det er en stor fordel, lyder det fra Kaj Jepsen.

Anders Elmholdt opfordrer andre interesserede til at kontakte Skovdyrkerne for mere information om de muligheder som skovrejsning giver på landbrugsejendomme.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 21 97 57

 

 

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.

Kritik af landboformand for kommunalt BNBO-frieri

- Det er direkte usmageligt at sætte landmænd under pres for at indgå såkaldt frivillige BNBO-ordninger helt uvidende om, hvad alle andre modtager, lyder kritik fra grundvandsforening.

Frankrig vil tillade roebejdsning med neonikotinoider

Den franske landbrugsminister har torsdag overraskende gen-godkendt neonikotinoider for op til tre år for at hjælpe de hårdt virusgulsot-skadede franske sukkerroemarker.

Vækstregulering anbefales kun i kraftigt udviklede vinterrapsmarker

Der er sjældent behov for svampebekæmpelse om efteråret. Caryx og Juventus foretrækkes, da de ikke tæller i triazol-regnskabet.

Kartoflers lagersygdomme begynder i marken

Korrekt opbevaring af kartofler efter optagning kræver omhyggelighed. En traditionel kartoffelkule er en mulighed, men omkostningerne ved en kule kan ofte være højere end ved at bygge og drive et lager, lyder det fra Grimme Skandinavien.

Efterlyser politisk fokus på slagtesvineproducenters vilkår

Flere slagtesvin i Danmark kan skabe vækst og arbejdspladser, lød det i går fra svineproducent Mads Niær Kristensen, Grauballegård nær Silkeborg, da de to fødevareordførere for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet, Erling Bonnesen og Anders Kronborg, lagde vejen forbi.

Svinebestanden er steget betydeligt i Danmark

De forbedrede priser på svinekød er formentlig medvirkende til, at svinebestanden i det sidste år er steget med næsten fem procent.

Pulje til slagtesvinestalde er oversøgt

Rådgiver kritiserer støtteordning til nye slagtesvinestalde, som er blevet overansøgt med 40 millioner kroner alene af rådgivningsvirksomheden Byggeri & Teknik I/S.
Side 1 af 1891 (37813 artikler)Prev1234567188918901891Next