De danske landmænd og gartnere bruger større arealer til grøntsager nu end for 10 år siden. Målt i mængde er gulerødder og løg de mest producerede grøntsager i Danmark. I væksthuse er de vigtigste grøntsager agurker og tomater. Det viser analysen »Flere danske grøntsager«, som udkom i går fra Danmarks Statistik.

Arealet med økologiske grøntsager er mere end fordoblet siden 2008, og i 2018 udgjorde de økologiske frilandsgrøntsager omtrent en fjerdedel af værdien af de dyrkede frilandsgrøntsager i Danmark.

- Det er en større andel end for de fleste landbrugsprodukter, for eksempel var den økologiske andel af mælken, målt på værdi, cirka 11-12 procent og for korn knap 5 procent, siger specialkonsulent Steffen Møllenberg på baggrund af analysen.

Den tegner et billede af den danske produktion af grøntsager med fokus på gartnerierne, og på hvilke grøntsager de producerer, ligesom analysen beskriver udenrigshandlen med grøntsager.

Bedre afkast end landbrugsafgrøder

En stor del af de producerede grøntsager forbruges i Danmark, mens en mindre del eksporteres. Samtidig importerer vi flere grøntsager, end vi eksporterer, fremgår det.

Analysen viser blandt andet, at produktionen af frilandsgrøntsager i Danmark er blevet koncentreret i færre, men større gartnerier. Mere end halvdelen af det danske areal med frilandsgrøntsager fandtes i 2018 på kun 25 bedrifter. Mere end halvdelen af arealerne med væksthusgrøntsager fandtes i de 10 største gartnerier.

Den viser også, at det gennemsnitlige driftsresultat og den gennemsnitlige afkastningsgrad for grøntsagsgartnerier har udviklet sig mere positivt end for bedrifter specialiseret i landbrugsafgrøder, såsom korn, raps og kartofler.

Den danske grøntsagsproduktion udgjorde med 0,3 millioner tons ud af 65 millioner tons en meget lille del af EU’s samlede produktion. I EU dyrkes især mange grøntsager i Spanien og Italien, hvoraf mere end en tredjedel er tomater.

Analysens hovedkonklusioner

  • Produktionsværdien af de danske grøntsager er steget med ca. 35 pct. fra 2000 til 2017. Foreløbige tal for viser dog et mindre fald fra 2017 til 2018.
  • En stigende andel af de danske grøntsager dyrkes økologisk og i 2017 var omtrent 30 pct. af grøntsagsarealerne økologiske.
  • Den danske grøntsagsproduktion udgjorde ca. en halv pct. af EU’s samlede produktion. Der blev i 2018 produceret ca. 134.500 tons gulerødder og 42.000 tons løg i Danmark, hvilket gjorde gulerødder og løg til de mest producerede grøntsager.
  • Der er i alt ca. 2.600 fuldtidsbeskæftigede i grøntsagsgartnerierne. Sammenholdt med værdien af produktionen anvendes mere arbejdskraft, men mindre kapital i grøntsagsgartnerierne end i planteavlslandbrug.

laj

Planter