bannerPos

Svenske sorter blander sig

Konsulent hos Lantmännen Agro Christian Dyre, dyrker selv den svenske vinterhvedesort Brons på sin ejendomme og er meget tilfreds både med udbytte, sundhedsprofil og ikke mindst stråstyrke.

Henriette Lemvig

Journalist (plantespecialist), Effektivt Landbrug
28-06-2019 09:25
Fra efteråret vil det være muligt at søge information om svenske sorter i Sortsinfo.dk. Det glæder det svenske firma Lantmännen Agro, der har forsøgsstation i Sverige på luftlinje med Horsens.

Lantmännen Agro har i mange år haft egen forædlingsstation i Sverige blot 40 kilometer nord for Malmø.

- Det gør, at de forsøgsresultater vi opnår på sorterne, sagtens kan overføres til danske forhold, siger Christian Dyre, konsulent hos Lantmännen Agro i Danmark.

- Vi ligger på luftlinje med Horsens, understreger han.

Mest solgte i Sverige

Blandt andet fremhæves vinterhvedesorten Brons, der er en lidt ældre sort og den mest solgte i Sverige.

- Sundhedsmæssigt er den særdeles god, og den ligger godt til udbyttemæssigt, siger Christian Dyre, der selv har benyttet chancen og dyrker sorten hjemme hos sig selv.

- Jeg driver et lille landbrug på 75 hektar og har den stående på 10,5 hektar og er meget godt tilfreds, lyder det.

Brons er en kort lav type og egnet der, hvor der skal tilføres gylle.

- Jeg har selv passet den med 227 kilo kvælstof og med forfrugt spinat, hvilket svarer til 23 kilo kvælstof oveni, og den er ikke vækstreguleret. Den står snorlige. Det er virkelig en stråstiv sort, garanterer Christian Dyre.

Kommer på dansk liste

I alt er sorten solgt til samlet 700 hektar i Danmark.

- Det er en udfordring at sælge en sort, der ikke umiddelbart kan slås op på den danske sortsinfo. Derfor har vi også arbejdet kraftigt på at få det ændret. Fra kommende efterår, lægger vi sorter ud i danske forsøg, så vi også er til stede med informationer, der hvor danske landmænd søger viden, siger Christian Dyre med en forståelse for, at man benytter sortsinfo.dk, som mange har tillid til.

Ny sort

Hacksta er en ny vinterhvedesort, der i Sverige har forholdstal 105. Et forholdstal man, ifølge Christian Dyre, kan overføre direkte til danske forhold.

- Den er meget sund og har en lidt bedre septoriaprofil end Brons. Det er en ren fodertype, hvor Brons er en industritype, kiksetype, siger Christian Dyre.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next