bannerPos

Svenske sorter blander sig

Konsulent hos Lantmännen Agro Christian Dyre, dyrker selv den svenske vinterhvedesort Brons på sin ejendomme og er meget tilfreds både med udbytte, sundhedsprofil og ikke mindst stråstyrke.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
28-06-2019 09:25
Fra efteråret vil det være muligt at søge information om svenske sorter i Sortsinfo.dk. Det glæder det svenske firma Lantmännen Agro, der har forsøgsstation i Sverige på luftlinje med Horsens.

Lantmännen Agro har i mange år haft egen forædlingsstation i Sverige blot 40 kilometer nord for Malmø.

- Det gør, at de forsøgsresultater vi opnår på sorterne, sagtens kan overføres til danske forhold, siger Christian Dyre, konsulent hos Lantmännen Agro i Danmark.

- Vi ligger på luftlinje med Horsens, understreger han.

Mest solgte i Sverige

Blandt andet fremhæves vinterhvedesorten Brons, der er en lidt ældre sort og den mest solgte i Sverige.

- Sundhedsmæssigt er den særdeles god, og den ligger godt til udbyttemæssigt, siger Christian Dyre, der selv har benyttet chancen og dyrker sorten hjemme hos sig selv.

- Jeg driver et lille landbrug på 75 hektar og har den stående på 10,5 hektar og er meget godt tilfreds, lyder det.

Brons er en kort lav type og egnet der, hvor der skal tilføres gylle.

- Jeg har selv passet den med 227 kilo kvælstof og med forfrugt spinat, hvilket svarer til 23 kilo kvælstof oveni, og den er ikke vækstreguleret. Den står snorlige. Det er virkelig en stråstiv sort, garanterer Christian Dyre.

Kommer på dansk liste

I alt er sorten solgt til samlet 700 hektar i Danmark.

- Det er en udfordring at sælge en sort, der ikke umiddelbart kan slås op på den danske sortsinfo. Derfor har vi også arbejdet kraftigt på at få det ændret. Fra kommende efterår, lægger vi sorter ud i danske forsøg, så vi også er til stede med informationer, der hvor danske landmænd søger viden, siger Christian Dyre med en forståelse for, at man benytter sortsinfo.dk, som mange har tillid til.

Ny sort

Hacksta er en ny vinterhvedesort, der i Sverige har forholdstal 105. Et forholdstal man, ifølge Christian Dyre, kan overføre direkte til danske forhold.

- Den er meget sund og har en lidt bedre septoriaprofil end Brons. Det er en ren fodertype, hvor Brons er en industritype, kiksetype, siger Christian Dyre.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next