bannerPos

Svenske sorter blander sig

Konsulent hos Lantmännen Agro Christian Dyre, dyrker selv den svenske vinterhvedesort Brons på sin ejendomme og er meget tilfreds både med udbytte, sundhedsprofil og ikke mindst stråstyrke.

Henriette Lemvig

Journalist (Planter)
28-06-2019 09:25
Fra efteråret vil det være muligt at søge information om svenske sorter i Sortsinfo.dk. Det glæder det svenske firma Lantmännen Agro, der har forsøgsstation i Sverige på luftlinje med Horsens.

Lantmännen Agro har i mange år haft egen forædlingsstation i Sverige blot 40 kilometer nord for Malmø.

- Det gør, at de forsøgsresultater vi opnår på sorterne, sagtens kan overføres til danske forhold, siger Christian Dyre, konsulent hos Lantmännen Agro i Danmark.

- Vi ligger på luftlinje med Horsens, understreger han.

Mest solgte i Sverige

Blandt andet fremhæves vinterhvedesorten Brons, der er en lidt ældre sort og den mest solgte i Sverige.

- Sundhedsmæssigt er den særdeles god, og den ligger godt til udbyttemæssigt, siger Christian Dyre, der selv har benyttet chancen og dyrker sorten hjemme hos sig selv.

- Jeg driver et lille landbrug på 75 hektar og har den stående på 10,5 hektar og er meget godt tilfreds, lyder det.

Brons er en kort lav type og egnet der, hvor der skal tilføres gylle.

- Jeg har selv passet den med 227 kilo kvælstof og med forfrugt spinat, hvilket svarer til 23 kilo kvælstof oveni, og den er ikke vækstreguleret. Den står snorlige. Det er virkelig en stråstiv sort, garanterer Christian Dyre.

Kommer på dansk liste

I alt er sorten solgt til samlet 700 hektar i Danmark.

- Det er en udfordring at sælge en sort, der ikke umiddelbart kan slås op på den danske sortsinfo. Derfor har vi også arbejdet kraftigt på at få det ændret. Fra kommende efterår, lægger vi sorter ud i danske forsøg, så vi også er til stede med informationer, der hvor danske landmænd søger viden, siger Christian Dyre med en forståelse for, at man benytter sortsinfo.dk, som mange har tillid til.

Ny sort

Hacksta er en ny vinterhvedesort, der i Sverige har forholdstal 105. Et forholdstal man, ifølge Christian Dyre, kan overføre direkte til danske forhold.

- Den er meget sund og har en lidt bedre septoriaprofil end Brons. Det er en ren fodertype, hvor Brons er en industritype, kiksetype, siger Christian Dyre.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next