- Nu handler det om at holde Produktionsdanmark kørende

Landbrug & Fødevarer vil være i tæt dialog med regeringen i den næste tid for at sikre, at de tiltag der bliver sat i værk under corona-krisen omkring fødevare- og landbrugssektoren også virker, fortæller L&F-direktør, Anne Arhnung. BL-direktør Hans Aarestrup fortæller, at det vigtigste er, at hele infratrukturen ikke bryder sammen.

Klimahandlingsplan, vandløbsvedligeholdelse, kvælstof.

Det er blot få af de vigtige emner, som der politisk er at tage fat på for landbrugets organisationer i denne tid. Alt kommer dog til at stå i skyggen af corona-virus i de næste dage, lyder det enslydende fra direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, og direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

I begyndelsen af næste uge er det ellers planen, at regeringens klimapartnerskab inden for landbrug og fødevaresektoren skal præsentere sine anbefalinger til, hvordan man når målet om 70 procents reduktion af drivhusgasser.

- For hele Danmark har det jo absolut første prioritet lige nu at få inddæmmet smittespredningen af corona-virus, så jeg tænker, at alt, der hedder klima og alle mulige andre politiske ting, kommer i anden række. Når man har lukket hele Danmark ned, så er det det, som vi arbejder sammen om, siger Anne Arhnung.

Fra Hans Aarestrup lyder det, at der ikke politisk er noget lydhørhed for noget som helst andet end corona i disse dage.

- Men lad os nu se. Det er sådan set kun fire arbejdstimer siden, at bomben sprang. Lad os nu se, når der er gået et par dage, om der ikke kommer andre ting op, siger BL-direktøren, som Effektivt Landbrug talte med ved middagstid torsdag.

Han fortæller, at på de indre linjer fortsætter arbejdet, og at BL’s chefjurist Nikolaj Schulz og faglig direktør Jørgen Evald blandt andet har et møde med Miljøstyrelsen, som kommer til at foregå via Skype.

Arbejder hjemme

Fra både Anne Arhnung og Hans Aarestrup lyder det, at medarbejderne er sendt hjem for at arbejde i den kommende tid. Anne Arhnung fortæller, at den beslutning traf L&F-direktionen allerede onsdag aften kort tid efter statsministerens pressemøde.

- Udgangspunktet for os er, at alle medarbejdere arbejder hjemme med de opgaver, som de har, så de er til at få fat i. De er klar både ved telefoner og taster. Jeg vil sige, at det ikke har været en mere rolig i dag i dag, selvom alle arbejder hjemme, siger hun.

Hun fortæller, at der dog er nogle, som er nødt til at møde ind på deres arbejdsplads i L&F og Seges-regi.

- Der er nogle, som har nogle forretningskritiske opgaver, hvor de er nødt til at møde ind på deres arbejdsplads. Det kan være sundhedskontrol, vaskehaller, laboratorier og alle vores IT-ting og så videre.

- Det er forretningskritiske ting, som skal fungere i forhold til at sikre, at hele vores forsyningskæde kan fungere, siger Anne Arhnung.

Fra Hans Aarestrup lyder det, at man hos Bæredygtigt Landbrug er vant til at holde møder online, så et par uger med denne ekstraordinære situation kan man sagtens håndtere.

- Det, som dog selvfølgelig bekymrer én, er, om hele den infrastruktur, som der ligger omkring vores husdyrhold, også kan blive ved med at blive holdt i gang. Altså både med levering af foder, slagtninger, afhentninger af mælk, og alle de her ting. Det er vigtigt. Om vi andre så skal sidde at holde online-møder i stedet for at sidde over for hinanden, det er altså relativt sekundært, siger Hans Aarestrup

I tæt dialog med regering

Fra L&F-direktør Anne Arhnung lyder det, at opgaven for Landbrug & Fødevarer lige i de her første dage af nedlukningen er at skabe sikkerhed iblandt danskerne for, at de stadig har mulighed for at købe fødevarer, og der ingen grund er til at hamstre. Den melding kom allerede få timer efter statsministerens pressemøde, mens danskere rundt om i landet var ved at hamstre fødevarer i diverse supermarkeder.

- Men der bliver altså stadigvæk både passet dyr og lavet fødevarer, forsikrer Anne Arhnung.

- Derudover er vores opgave at være i tæt dialog med vores medlemmer om alle de spørgsmål, som må opstå for landmænd og virksomheder. Og være i tæt dialog med regeringen om de tiltag, som de har sat i værk, og om de virker i forhold til at holde Produktionsdanmark kørende, siger Anne Arhnung.

 

Seges samler corona-informationer på hjemmeside

På hjemmesiden landbrugsinfo.dk/coronavirus har Seges samlet informationer omkring coronavirus, som vedrører landmænd. 

Læs også