Dumper trepartsaftale: ØL ønskede »et nyt landbrug med dyr på græs og marker«

Aftalen om implementering af et Grønt Danmark er et »vigtigt skridt på vejen« til at få givet arealer tilbage til naturen – men det er ikke nok, lyder det fra Økologisk Landsforening.

- Økologisk Landsforening vil gerne rose de oppositionspartier, der er gået med i den politiske aftale. Aftalen om implementering af et Grønt Danmark gentager målet om at fordoble økologi, og bekræfter dermed, at økologi er en vigtig del af den grønne omstilling i landbruget. Det kræver aktiv politik at opfylde målet, og vi ser gerne, at så mange partier som muligt er med til at sikre, at det kan ske.

Sådan lyder det fra Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, i en pressekommentar mandag.

- Der er fortsat meget, der skal besluttes, og det er derfor vigtigt ikke at sætte sig uden for forhandlingsrummet, hvor man kan få indflydelse på de mange detaljer, der skal besluttes i selve implementeringen af aftalen. Det relativt brede flertal gør os trods alt håbefulde, tilføjer hun.

Savner omstilling af landbruget

Men det er ikke udelukkende positive toner, der kan høres fra landsforeningen ovenpå aftalen om den grønne trepart:

- Økologisk Landsforening beklager, at aftalen ikke lægger skinnerne ud til at omstille landbruget. Tilskud til fodertilsætningsstoffer og biokul giver os ikke et nyt landbrug med dyr på græs og marker med plads til træer, buske og vandhuller og et summende liv af insekter og sangfugle, udtaler Sybille Kyed og tilføjer:

- Det har været meget vigtigt for Økologisk Landsforening, at den aftalte afgift kan opkræves, som en modregning i landbrugsstøtten. Økologisk Landsforening mener, det er den eneste vej til at få en velfungerende klimaafgift, der kan fungere på tværs af grænserne i EU. Foreningen glæder sig derfor over, at den politiske aftale med sine meget overordnede formuleringer om afgiften, synes at give plads til at gå den vej.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også