Medie: Fortrolige dokumenter modsiger Mette Frederiksens forklaring

Fortrolige dokumenter modsiger statsminister Mette Frederiksens forsvar i minksagen. Det skriver B.T.

- Regeringen har ikke truffet en beslutning om at lukke minkerhvervet. Regeringen har truffet en beslutning om, at minkene skal aflives. Det er to forskellige beslutninger, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i en debat i Folketingssalen den 25. november.

B.T. kan imidlertid nu fremlægge fortrolige dokumenter, hvor regeringen netop omtaler beslutningen som »nedlukningen af erhvervet«, og at aflivningen af alle mink betød, at »branchen de facto vil blive lukket«.

Det ene af dokumenterne er ifølge B.T. et internt mødereferat, som er skrevet lige efter regeringens krisemøde i sit koordinationsudvalg tirsdag den 3. november.

- Det viser, at de forklaringer, som offentligheden efterfølgende har fået fra regeringen, ikke stemmer overens med det, som fødevareministeren, hans departementschef og hans rådgiver orienterer om på et centralt møde, siger Kristian Cedervall Lauta, der er professor på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, i en kommentar til B.T. til referatet, som han har læst.

Betydning

I materialet til brug for regeringens møde i koordinationsudvalget den 3. november står der eksplicit, at der ikke er lovhjemmel til at lukke minkerhvervet. Dermed var regeringen advaret før statsministerens beslutning om aflivning af alle mink med hjælp fra Fødevarestyrelsen, Forsvaret, Rigspolitiet, m.m. 

Sten Bønsing, professor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet, mener ifølge B.T. ikke, at statsministerens udtalelser på pressemødet den 4. november kan opfattes som en juridisk bindende ordre over for minkavlerne.

Derfor mener han heller ikke, at de interne dokumenter har nogen juridisk betydning i forhold til, hvad ministrene sagde på pressemødet.

Statsminister Mette Frederiksen og Fødevareministeriet har ingen kommentarer til en række spørgsmål, som B.T. har stillet dem. 

mip

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også