Eksportører angriber styrelse i landsdækkende kampagne

Fødevarestyrelsen underminerer på daglig basis vores erhverv, lyder det fra brancheorganisationen Sammark, der i ny ny annoncekampagne »desperat« beder om fødevareminister Rasmus Prehns (S) om hjælp.

Hvis fødevareminister Rasmus Prehn stadig læser trykte aviser, så vil han i dag støde på en annonce, som er direkte adresseret til ham. Afsenderen af den landsdækkende annonce, som blandt andet kan ses i Jyllands-Posten og Børsen, er de danske eksportører af levende dyrs brancheorganisation, Sammark.

En organisation som i løbet af den seneste år har ligget i flere konflikter med Fødevarestyrelsen. Det gælder blandt andet problematikken omkring logbøger, hvor reglerne sidste år blev lavet om, så mindre ændringer i de logbøger, som skal sendes til styrelsen betyder, at der på ny skal gå mindst 48 timer før transporten må køre. Derudover stævnede Sammark i december 2019  – sammen med Landsforenigen af Danske Svineproducenter – Fødevarestyrelsen for en række gebyrstignigner til kontrollen af transporterne.

Fra Sammark opfordrer man i annoncen Rasmus Prehn til at holde øje med Fødevarestyrelsen:

»Vi har desperat brug for din hjælp og dit samarbejde, idet Fødevarestyrelsen på daglig basis underminerer vores erhverv. Vi oplever, at Fødevarestyrelsen driver  deres egen agenda og afviser enhver dialog med os om erhvervets rammebetingelser, som vi naturligvis gerne vil samarbejde om og bidrage til. Efter SamMarks opfattelse agerer Fødevarestyrelsen ofte egenrådigt og uden at have et klart politisk mandat.« 

Dialog kuldsejlet

Herefter opremser Sammark en række anklagepunkter mod Fødevarestyrelsen. Blandt andet mener brancheorganisationen, at styrelsen har givet Folketinget ukorrekte oplysninger ved indgåelse af politiske aftaler, og har pålagt erhvervet nye milliongebyrer og afgifter hvert år uden at have et klart politisk mandat fra Folketinget. Derudover mener Sammark, at Fødevarestyrelsen uden et sagligt grundlag forsøger at indføre »nyopfundne og udokumenterede krav til transport af levende dyr, der vil medføre, at mange virksomheder vil skulle dreje nøglen om«. 

I en pressemeddelelse fra Sammark lyder det fra formand og sekretariatschef Lisbet Hommelhoff, at annoncen er indrykket efter flere års forsøg på at etablere et konstruktivt samarbejde med Fødevarestyrelsen. Nu har man fået nok og sætter sin lid til, at den nye minister vil tage affære.

- Vi er hårdtarbejdende mennesker, der står tidligt op og går sent i seng hver dag. Vi gør os umage for at leve op til alle regler, og vi prioriterer dyrevelfærd og kvalitet. Alligevel forsøger Fødevarestyrelsen konstant at underminere vores erhverv ved at opfinde subjektive krav, pludseligt indføre nye gebyrer og afgifter og i øvrigt afvise ethvert forsøg på dialog fra os. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi skal behandles sådan. Det er ligesom at sætte ræve til at vogte høns.

- Vi har forsøgt at starte en dialog, vi har henvendt os utallige gange, og vi har inviteret til samarbejde. Hvert eneste initiativ har Fødevarestyrelsen ignoreret. De sidder med vores liv i hænderne, og alligevel afviser de al dialog. Det har jo intet med demokrati at gøre. Vi har brug for ministerens hjælp til at løse dette her og skabe den nødvendige dialog og respekt om vores erhverv. Vi har stor tiltro til, at Rasmus Prehn kan hjælpe os. Der skal ryddes op, siger hun.

Højdekrav

Hun påpeger, at SamMarks nyeste eksempler på »Fødevarestyrelsens problematiske håndtering af branchen« omhandler blandt andet forsøg på indførelse af nye højdekrav til dyretransporterne. Krav man hos Sammark finder for udokumenterede og ganske omkostningstunge

- Vi prioriterer dyrevelfærd over alt andet, da det er hele forudsætningen for kvaliteten af vores produkt. Vi er nogle af verdens bedste til dyrevelfærd. Derfor er vi heller ikke imod nye tiltag. Men det skal altså være forbedringer, der kan dokumenteres, og det skal foregå på et sagligt grundlag. Vi kan ikke leve med, at vi bare bliver reguleret, som vinden blæser. Det gør det umuligt at drive virksomhed, påpeger Lisbet Hommelhoff.

Branchen for eksport af levende dyr beskæftiger op mod 6000 mennesker og omsætter for 8 mia. kr. årligt. Særligt danske svin efterspørges i hele verden, og det er SamMarks forhåbning, at regeringen nu vil prioritere og understøtte Danmarks unikke førerposition på dette område.

hka/ege

Læs også