Ærgrer sig over ventetid på mink-erstatninger

Formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening undrer sig over, at fødevareministeren ifølge udtalelser til DR lægger op til, at avlerne ikke kommer til at se en krone af tempobonussen, før EU har godkendt de danske myndigheders samlede udbetaling af bonussen.

- Myndighederne startede med at ville give en tempobonus på 20 kroner, som de så senere hævede til 30 kroner. Og de 20 kroner har EU nikket ja til før jul, siger formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening, Ann-Mona Kulsø Larsen. Hun undrer sig derfor over, at de forhenværende avlere fortsat skal vente på at få penge udbetalt. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen
- Myndighederne startede med at ville give en tempobonus på 20 kroner, som de så senere hævede til 30 kroner. Og de 20 kroner har EU nikket ja til før jul, siger formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening, Ann-Mona Kulsø Larsen. Hun undrer sig derfor over, at de forhenværende avlere fortsat skal vente på at få penge udbetalt. Arkivfoto: Lasse Ege Pedersen

Fødevareminister Rasmus Prehns (S) udmelding om, at regeringen nu har søgt EU om lov til hurtigst muligt at lave forudbetalinger af tempobonus og erstatning for skindene på de mange millioner mink, der blev slået ned og destrueret sidste år, møder undren og ærgrelse hos Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening.

Det er især Rasmus Prehns udtalelser til DR om, at EU først skal nikke ja, før de danske myndigheder kan udbetale de første to-tre milliarder kroner til avlerne, der undrer Ann-Mona Kulsø Larsen.

- Myndighederne startede med at ville give en tempobonus på 20 kroner, som de så senere hævede til 30 kroner. Og de 20 kroner har EU nikket ja til før jul. Om det så er de sidste 10 kroner, han (Rasmus Prehn, red) mener, at han skal have nik fra EU til også, det ved jeg ikke. Men problemet for ham er jo så: Hvad nu hvis EU ikke nikker ja til det, hvad vil han så gøre? For så står staten jo med en kattepine, fordi de har lovet nogle mennesker løn for et stykke arbejde, som de så ikke kan få alligevel, lyder det fra Ann-Mona Kulsø Larsen.

Ingen grund til at vente

Under alle omstændigheder er der ingen grund til at vente med at udbetale de 20 kroner pr. skind, understreger hun.

- Der var en lov på plads før jul. Helt præcist den 21. december. De kunne sådan set bare have trykket på kør-knappen den 22. december og så udbetalt i hvert fald de 20 kroner til de avlere, der skulle have haft dem i december måned. Det har de ikke gjort, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Den manglende udbetaling skal ifølge den sjællandske pelsdyravlerformand også ses i lyset af, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) efter det famøse pressemøde den 4. november 2020, hvor statsministeren nedlagde det danske minkerhverv, sagde, at om 14 dage ville avlerne være betalt.

- Så det er nogle lange 14 dage, vi snakker om. Vi har pelset 16.000 dyr hos os, og hvis du ganger det med 20 kroner, så er det en anselig sum at få ind på sin driftskonto. Og det er jo ikke uvæsentligt for avlerne, for det (at pengene ikke kommer, red.) presser deres likviditet, og det hul havde de jo fået stoppet noget før, hvis pengene var kommet. Og så var der kommet mere ro i forhold til banker og kreditorer – også mentalt, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Lang proces

De forhenværende minkavlere kan derudover se frem til en måske årelang proces for at få den fulde erstatning for nedlæggelsen af deres erhverv – det vil sige også erstatning for aflivede dyr, ekspropriation af bure, bygninger, m.v.

- Fordi man har valgt den model, man har fra Erhvervsstyrelsen, så bliver det bare en meget længere, en meget tungere og en meget sværere proces, lyder det fra Ann-Mona Kulsø Larsen, og tilføjer:

- Dermed kan mink-bygningerne blive noget af en bremseklods, for hvis man skal vente i 2-3 år, inden det hele er blevet takseret, og det derefter måske skal rives ned, så går der lang tid, inden man kan komme i gang med at udvikle noget andet på sin bedrift. Og det synes jeg er tungt rent mentalt. Specielt nu her, hvor der ikke er mere praktisk arbejde.

- Det er ikke fordi, at vi plejer at spurte rundt og lave en hel masse her i januar måned, men der er bare forskel på at have et mål fremadrettet med sine dyr og så….jeg er ret sikker på, at når vi når den 4. marts, så vil vi sige okay…i dag skal vi så ikke starte med at parre dyr. Puha.

- Underligt

- Så der kommer nogle datoer, hvor man tænker, ja det skal jeg så ikke gøre mere. Ligesom da jeg ordnede de sidste skind i fredags og tænkte, at det var så sidste gang, at jeg gjorde det. Og de datoer vil der være rigtig mange af, efterhånden som dyrets cyklus viser sig i kalenderen, siger Ann-Mona Kulsø Larsen, der p.t. ikke selv ved, hvad hun skal lave fremover.

Det skal nok løse sig, understreger hun.

- Men det er virkelig underligt.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96

Læs også

Utilfreds med alternative virkemidler: - Det er for lidt og for sent
Vandplaner bliver atter forsinket
Efter flere måneder til havs: Spanske kvægskibe vender endelig tilbage til havn
Fødevarestyrelsen opruster til minkudbetalinger
Formand: L&F bør stoppe samarbejde med forening
DR´s særstatus truer demokratiet