Brancheforening storroser udkast til landbrugsaftale
Regeringens udkast til en ny landbrugsaftale bliver kaldt for »nærmest historisk« af brancheforeningen Plantebranchen, der repræsenterer producenter og importører af plantebaserede fødevarer.
- Vi venter med at åbne champagnen til forliget er i hus, men samlet set er udspillet et stort skridt i den rigtige retning for en plantebaseret udvikling af dansk landbrug.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Frederik Madsen, sekretariatschef i Plantebranchen, der er en brancheforening for virksomheder, der producerer og importerer plantebaserede fødevarer.
Her tager man nemlig særdeles positivt imod det udkast til en endelig landbrugsaftale, som regeringen har smidt på bordet forud for genoptagelsen af landbrugsforhandlingerne efter sommerferien. Med udkastet håber regeringen at finde bred opbakning blandt både støttepartier og blå blok.
Brancheforeningen, der har cirka 40 medlemsvirksomheder, bider især mærke i, at der i udkastet er nævnt, at der skal laves en national strategi og en dertilhørende fond for plantebaserede fødevarer.
Vil gøre som ved økologien
I aftaleudkastet som - det kraftigt skal understreges - endnu ikke er endeligt besluttet, lyder det, at der udarbejdes en strategi for plantebaserede fødevarer efter samme model, »som vi i Danmark med succes har udviklet økologien«. Udarbejdelsen af strategien skal involvere centrale interessenter og gennemgå hele værdikæden »fra jord til bord«.
Til at understøtte strategien skal der oprettes en plantefond, ligesom der skal afsættes et indtil nu ukendt millionbeløb i årene 2022-2025.
- Rasmus Prehn (S) har flere gange fremhævet, at Danmark skal tage førertrøjen på internationalt med hensyn til plantebaserede fødevarer. Derfor er det fantastisk, at udmeldingen nu slår rødder i forslaget til den nye landbrugsaftale, siger Frederik Madsen.
Han hæfter sig ved, at der med en national strategi og en plantefond er blevet lyttet til de forslag, som en række organisationer, heriblandt Plantebranchen, tidligere har fremsat. Det drejer sig blandt andet også om Greenpeace, DN og Dyrenes Beskyttelse.
- Udspillet fra regeringen indikerer, at der skal være fokus på, at en national strategi for en plantebaseret indsats bliver baseret på involvering af centrale interessenter i hele værdikæden, så vi får dækket »fra jord til bord«. Det er både vigtigt og positivt,” siger Frederik Madsen.
Vil bruge ecoschemes
En national strategi og en fond er dog langt fra det eneste sted, at plantebaserede fødevarer er nævnt i aftaleudkastet.
I udkastet hedder det, at der skal udvikles en proteinstrategi, som i første omgang blandt andet skal gøre op med udfordringen omkring importeret soja fra Sydamerika, men »hvor højværdiafgrøder i et bredere perspektiv kan flytte merværdiproduktionen fra stalden til marken og derigennem understøtte overgangen til flere plantebaserede fødevarer.
Også det glæder Frederik Madsen og Plantebranchen sig over.
Ligeledes fremhæver han også det positive ved, at regeringen i udkastet har et afsnit med, som handler om, at der skal ske en stigning i andelen af landbrugsarealer, der anvendes til plantebaseret fødevareproduktion. Denne omstilling vil aftalepartierne sætte fart på ved at prioritere midler fra EU’s landbrugsstøtte til et eco-scheme til planteproduktion.
- Det er første gang, at de plantebaserede fødevarer fylder så meget i et landbrugsudspil. Hvis forslaget bliver til virkelighed, så er håbet lysegrønt for fremtiden, hvor vi af mange årsager har brug for grøn omstilling, siger Frederik Madsen.
Ikke modstandere af kødproduktion
Fra sekretariatschefen bliver det i øvrigt understreget, at man fra Plantebranchen ikke er modstander af kødproduktion.
- I Plantebranchen er vi på ingen måde fortalere for, at vi ikke fortsat skal have kødproduktion i Danmark, eller at vi alle skal være vegetarer, men Finansministeriet har fastslået, at der er milliarder af kroner at spare i sundhedsudgifter, hvis vi formår at nedsætte vores indtag af kød til fordel for flere grøntsager og plantebaserede fødevarer. Det er både vigtigt for folkesundheden og samfundsøkonomien, siger Frederik Madsen.
Han forklarer, at økonomisk er der store muligheder.
- Både i Danmark og på verdensplan har industrien for plantebaserede fødevarer vækstrater på 20-30 procent, og det er helt afgørende for at kunne sikre dansk landbrug en bæredygtig fremtid, at vi også får udviklet et plantebaseret spor, så vi har to ben at stå på. Det vil også sikre, at vi fortsat kan have høj beskæftigelse i landbruget, siger Frederik Madsen.