Prehn ovenpå blåt udspil: Bred aftale ser svært ud

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) erklærer sig dybt skuffet over blå bloks lanbrugsudspil.

Blå blok fremsætter usseriøse krav, lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn. Foto: Erik Hansen

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) sår nu tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at nå enighed om en bred landbrugsaftale. Det sker efter, at de fem partier i blå blok nu har præsenteret deres landbrugsudspil. Et udspil, der blandt andet indeholder flere statslige midler end regeringens udkast til en landbrugsaftale. Til Ritzau (ifølge Kristeligt Dagblad) siger fødevareministeren, at han er dybt skuffet over, at der i blå bloks udspil ikke er noget med om et bindende reduktionsmål for landbruget, når det kommer til CO2.

Ministeren fortæller, at han fortsætter forhandlingerne med blå blok, selv om han mener, nogle af blå bloks krav er »useriøse«. Ministeren har for nylig sagt, at han forventer at lukke en landbrugsaftale inden for en måned. Adspurgt af Ritzau, om han vil sætte fem kroner på, at det  i år lykkes at lande en bred landbrugsaftale, siger ministeren:

- Nu vædder jeg ikke. Men det er klart, at det ser meget besværligt ud, dette her. Jeg er dog født optimist.

- Jeg har sagt, at det ville være rart med en aftale inden Folketingets åbning. Men det har svære udsigter, når man bruger kræfter på at tilføre mere besvær i stedet for at bøje sig mod hinanden, siger han.

Fra Enhedslisten har man allerede fredag morgen, kort før endnu et fohandlingsmøde om kvælstofdelen af aftalen, været ude at proklamere, at man mener, at regeringen bør glemme alt om en bred aftale, og i stedet rette fokus mod støttepartierne i rød blok.

Helt usædvanligt indkaldte Fødevareministeriet og Miljøministeriet fredag eftermiddag med ganske kort varsel journalister til en teknisk gennemgang i Fødevareministeriet for at »rette en række faglige misforståelser«. Det var ikke muligt for Effektivt Landbrug med så kort varsel at deltage i mødet. Fødevareministeriet afviste samtidig, at det teknisk var muligt at streame mødet.

Læs også