Vindfeldt er endegyldigt smidt ud af Veganerpartiet

Landsledelsen i Veganerpartiet valgte mandag at ekskludere medstifter og tidligere partileder Henrik Vindfeldt som medlem af partiet. Beslutningen er baseret på et længere forløb af samarbejdsvanskeligheder og skadelig adfærd for partiet, skriver den nye ledelse i en pressemeddelelse.

Landsledelsen i Veganerpartiet har ekskluderet den tidligere medstifter og formand for Veganerpartiet, Henrik Vindfeldt.

Det oplyser partiledelsen i en pressemeddelelse.

- Der er tale om konfliktoptrappende og mistillidsskabende handlingsmønstre samt, i et større forum, at fremkomme med falsk anklage om krænkende adfærd mod andre medlemmer i partiet. Den skadelige adfærd er noget, partiets skiftende ledelser har været opmærksom på over en længere periode, og nu reagerer på, skriver partiet.

Ifølge landsledelsen er der blandt andet tale om krænkende og nedværdigende adfærd samt grim tale overfor bestyrelsesmedlemmer helt tilbage fra 2020, hvor flere bestyrelsesmedlemmer har følt sig verbalt angrebet og groft nedgjort til møder med Henrik.

- Det har skabt utryghed i arbejdsmiljøet både for dem, der var modtager og vidner til det. Mange af urolighederne i partiet har været baseret på manglende italesættelse af dårlig arbejdsadfærd. Det søger vi at gøre op med nu og fremadrettet, udtaler Michael Monberg, politisk ordfører i Veganerpartiet.

- Henrik er hårdtarbejdende, men vi kan ikke længere se gennem fingre med måden at behandle sine kolleger. Det splitter organisationen indefra, og vi kan ikke tåle endnu en genstart, siger han videre.

Tidligere mistillidsvotum

Den tidligere ledelse havde i 2021 allerede afgivet et mistillidsvotum til Henrik Vindfeldt, hvor hans adfærd blev påtalt, og han blev opfordret til at varetage andre opgaver i partiet. Dog var mistillidsvotummet ikke en fyring fra hans hverv som partileder. Adfærden har siden været forsøgt løst med ekstern, professionel konflikthåndtering. Den proces blev dog afbrudt, da han trak sig som partileder og aktiv få måneder efter.

Meldingen om mistillid blev holdt internt med hensigt om fortsat samarbejde og ro. Men manglen på transparens har skadet partiets forhold til medlemmer og støtter. Derfor arbejder partiet nu for en større gennemsigtighed.

- Dengang tog vi affære over for adfærden, og det endte i et mistillidsvotum fra vores side. En soleklar opfordring om ønsket adfærdsændring, lyder det fra Lars Corvinius Olesen, tidligere fungerende forperson under den tidligere hovedbestyrelse.

På et landsmøde få måneder efter Henrik Vindfeldts mistillidsvotum blev det besluttet, at posten som partileder skulle erstattes af en politisk ordfører, for at fordele ledelsesmandatet ud på flere skuldre. Den post blev Michael Monberg så valgt til, som atter vendte tilbage til partiet.

Veganerpartiet fik en relativ lille tilslutning til kommunal- og regionalvalget i efteråret. Omend partiet kunne krydse mange milepæle af for deres første valg, var ambitionerne højere - mål som de ønsker at indfri til det kommende folketingsvalg. 
 

Læs også