Regeringens støttepartier vil sænke pesticidbelastning med 40 procent

Radikale, Enhedslisten og SF går i de aktuelle pesticidforhandlinger efter at nedbringe belastningen fra landbrugets pesticider med omkring 40 procent. Det skriver Altinget.

- Tiden er kommet til at lave seriøst indgribende lovgivning, der begrænser brugen af sprøjtegifte i Danmark, lyder det fra SF's miljøordfører Carl Valentin.

Landmændene skal sænke deres pesticidbelastning markant, mener regeringens støttepartier ifølge mediet Altinget.

Partierne – SF, Radikale og SF – har således som mål i de igangværende pesticidforhandlinger at reducere den såkaldte pesticidbelastningsindikator (PBI) til 1,0 i 2025. Det svarer til omkring 40 procent i forhold til niveauet i 2020.

SF’s miljøordfører Carl Valentin udtaler til Altinget, at: »Tiden er kommet til at lave seriøst indgribende lovgivning, der begrænser brugen af sprøjtegifte i Danmark«.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har tidligere udtalt, at det skal »kunne betale sig at være grøn«, og derfor vil hun ændre afgiften, så landmændene betaler mere for de pesticider, som belaster miljøet mest, samtidig med, at landmændene samlet set skal bruge færre sprøjtemidler.

Halvering af mål

De aktuelle forhandlinger handler om at erstatte den gamle Pesticidstrategi, der løb fra 2017-21, med en ny strategi for de næste fem år.

Det er gået meget godt med at opfylde målene i den gamle strategi. Målt på salgstal bankede landmændene således belastningsindekset ned på 1,66. Og målt på forbrug var belastningen ved den seneste opgørelse på et rekordlavt niveau – nemlig 1,37. Dermed er det lykkedes landbruget i Danmark mere end at opfylde den seneste strategis mål om et belastningsindeks på 1,96.

Hvis det står til regeringens støttepartier, skal landmændene imidlertid nu indstille sig på en halvering af det gamle mål.

Flere foreninger og organisationer bakker op om, at pesticidbelastningen skal falde. For eksempel har vandværkernes brancheorganisation Danva meldt ud, at de ønsker, at pesticidbelastningen bliver nedbragt med 20 procent.

Lea Wermelin blev mandag testet positiv for corona. Derfor er forhandlingerne om en pesticidstrategi sat på pause.

Læs også