Dansk ambassadør bliver ny topchef i L&F

Merete Juhl tiltræder 1. august 2022 som administrerende direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer har nu fundet sin nye faste arvtager efter Anne Ahrnung. Valget er faldet på 49-årige Merete Juhl, som i dag er Danmarks ambassadør i Jordan, Libanon og chargé d’affaires i Syrien med base i Beirut. Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, forklarer i en pressemeddelelse, at han mener, at Merete Juhl bliver »en stærk ambassadør for det danske fødevareerhverv, landmandsmedlemmerne og virksomhedsmedlemmerne«.

- Merete Juhl har internationalt udsyn og erfaring. Det har vi brug for som et lille land, der producerer mad til hele verden og handler og samarbejder langt ud over Danmarks grænser. Hun har stærke personlige kompetencer og er vant til at navigere i komplekse og ofte politiske sammenhænge. Samtidig er hun en erfaren og resultatorienteret leder, der sætter teamwork og samarbejde højt. Og så er hun født og opvokset med fødderne i mulden og forstår tankesættet fra jord til bord, siger Søren Søndergaard og fortsætter:

- Ansættelsen af Merete Juhl er en stor gevinst for hele den danske fødevareklynge, og Merete er den helt rette til sammen med den valgte ledelse at stå i spidsen for en af Danmarks største erhvervsorganisationer. 

En drømmestilling

Landbrug & Fødevarers kommende administrerende direktør, Merete Juhl, siger: 

- Danmark er kendt for at have verdens måske bedste landbrugs- og fødevareproduktion, der hviler på et stærkt fællesskab, på høj kvalitet og know-how, der er efterspurgt i hele verden. Dét er jeg stolt over at skulle stå i spidsen for.  

- For mig er det en drømmestilling. Jeg har mine rødder i landbruget, og politik, handel og økonomiske forhold har altid været et omdrejningspunkt for mig. Jeg glæder mig til at gøre en forskel sammen med medarbejdere, landmænd og virksomheder og løfte et samfundsmæssigt ansvar – blandt andet gennem arbejdet med Landbrug & Fødevarers stærke klimavision.  

- Samfundet står foran store, globale udfordringer med klima og grøn omstilling, og her og nu sætter krigen i Ukraine yderligere fokus på fødevareproduktion og forsyningssikkerhed både for mad og energi. På alle områder kan og skal det danske landbrugs- og fødevareerhverv bidrage. Jeg ser frem til at lede en kompetent erhvervsorganisation med en central, men også meget bred dagsorden, som er fyldt med muligheder, siger Merete Juhl.

Det har ikke været muligt for Effektivt Landbrug at få en uddybbende kommentar fra Merete Juhl eller Søren Søndergaard. 

Stor opgave foran sig

Den tidligere direktør for Landbrug & Fødevarer, Anne Ahrnung, sagde sin stilling op i oktober sidste år efter intern uenighed om håndteringen af en række sager om krænkelser i L&F-ejede Danbred. Direktøren i Danbred, Thomas Muurmann Henriksen, havde over flere år udsat flere kvinder i selskabet for krænkelser og endte i sidste ende med at trække sig fra stillingen som direktør. Kort tid efter trak hele bestyrelsen i Danbred sig. 

Flemming Nør-Pedersen har siddet som konstituteret direktør lige siden, Anne Arhnung trak sig.

John Lohff, headhunter og partner i Lohff Management Consultants, vurderer over for mediet Agriwatch, at Merete Juhl har en stor opgave foran sig, når hun tiltræder. Hun skal på kort tid bevise sine evner til at omvende kulturen på en de skandalesager, der har været i organisationen. 

- Det er en tung organisation med mange forskellige politiske agendaer. Hun skal kunne imødekomme mange forskellige interessenter i landbrugets- og fødevarebranchens top og forlige de store personligheder, der er, siger John Lohff til Agriwatch.

Merete Juhl tiltræder i stillingen 1. august.

Om Merete Juhl

Baggrund:

2018- Ambassadør i Libanon, Jordan og chargé d’affaires i Syrien, Danmarks ambassade i Beirut

2015-2018: Ambassadør i De forenede arabiske emirater og Qatar, samt Danmarks faste repræsentant i International Renewable Energy Agency, Danmarks ambassade i Abu Dhabi  

2013- 2015: Ambassadør i Ukraine, Georgien og Armenien, Danmarks ambassade i Kyiv

2010- 2012: Udenrigsministeriet, chef for Invest in Denmark, innovation partnerskaber og eksportfremstød

2007-2010: Handelschef, Den danske ambassade Berlin

1999-2007: En række internationale stillinger i Danmark og udlandet

Uddannelse:

1999: Kandidat i statskundskab, Aarhus Universitet med studieophold i Belgien (Landbrugsraadet i Bruxelles) og på Harvard Universitet

1998: Master i europæisk politik, Europakollegiet i Brügge 

Privat: 

Født 1972, gift og har en datter på 9 år

Vender i forbindelse med ansættelsen i Landbrug & Fødevarer hjem til Danmark, hvor hun i 2021 købte Store Flinterup på Vestsjælland, et planteavlsbrug med cirka 200 hektar, der er bortforpagtet

Opvokset på slægtsgården Vældegård ved Spørring i Østjylland. Taler foruden dansk også engelsk, fransk, tysk, arabisk, russisk og italiensk

Læs også