L&F klager til TV2 over statsministerduel

Landbrug & Fødevarer (L&F) har sendt en klage til seerne og lytternes redaktør på TV2. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Klagen drejer sig om programmet Topmødet, som blev sendt søndag aften. En del af debatten handlede om afgifter på landbruget og om, hvor meget CO2 landbruget udleder sammenlignet med andre lande. 

I en sekvens i programmet brød studieværten ind og afbrød Jakob Ellemann Jensen (V). Hun sagde herefter: 

- Når det kommer til svinekød, som er vores helt store produktionsvare i landbruget i Danmark. Hvis man kigger på de studier, der findes, hvis man kigger pr. kilo svinekød, så er lande som Litauen, Slovenien og Slovakiet dygtigere til at producere CO2-venligt, end vi er. Og vi ligger »side by side« med Polen.

Landbrug & Fødevarer mener, at det er en meget forsimplet konklusion, som efterlader seerne med indtrykket af, at fakta på området er indiskutabelt. Det er imidlertid ikke tilfældet, da landbrugets udledninger er svære at gøre op præcist, skriver L&F.

Konkret har Landbrug & Fødevarer derfor klaget over at: 

  • TV2 anvender selektivt det studie (Weiss og Leip, 2012), hvor Danmark ligger dårligst i benchmark med andre lande. Der er i øvrigt tale om et studie, hvor der har været debat tidligere ift., at datagrundlaget var behæftet med fejl. Der findes andre studier, hvor Danmark ligger anderledes placeret klimamæssigt, men værten konkluderer firkantet i programmet. 
  • Værten siger, at »hvis man kigger på de studier, der findes«. Altså giver man indtryk af, at TV2 har kigget på samtlige studier, og at de sammenlagt når frem til et entydigt resultat. Dette er imidlertid ikke korrekt. 
  • Desuden klages der over, at der ikke angives en kilde til det studie, som der refereres til af værten, når det nu er et meget omdiskuteret og gammelt studie, og da det præsenteres uden de nødvendige faglige forbehold. Dette burde være sket enten mundtligt eller på skærmen.

Læs også