Forsker bag nye lavbundstal synes, at minister var for tidligt ude

Udledning af klimagasser fra lavbundsjorde kan risikere at være højere, selv om klimaminister fremhæver ny, lavere udledning. Sådan lyder det fra Jørgen E. Olesen, sektionsleder på Aarhus Universitet, som mener, at klimaministeren var for hurtigt ude med sin udmelding.

Onsdag meddelte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, at Danmarks udledninger af drivhusgas er omkring to millioner ton mindre end hidtil antaget.

Men den ny melding fra klimaministeren kan meget vel ende med at måtte ændres igen. For der er andre beregninger på vej, der kan pege i den modsatte retning, skriver Ritzau, der har talt med Jørgen E. Olesen, sektionsleder på Aarhus Universitet, som står bag beregningerne.

- Hvis jeg havde været Lars Aagaard, havde jeg ringet til mig først, siger han til Ritzau.

I de beregninger, man hidtil har lavet, har man forudsat, at lavbundsjordene konstant udleder drivhusgasser uden at tage højde for, at nogle af de jorde, der indeholder CO2, forsvinder over tid.

Beregningerne viser dog blot arealet og ikke præcis, hvor meget der udledes.

Forskerne fra Aarhus Universitet er stadig i gang med andre beregninger, der kan risikere at vise, at den tilbageværende udledning til gengæld er større end antaget.

- (…) vi er på vej med nogle data, der viser, at udledningerne fra en stor del af arealerne er større end det, vi troede, siger Jørgen E. Olesen, der påpeger, at de nye data kan ende med at vise, at emissionen er større, end gevinsterne som klimaministeren har annonceret.

Læs også