V-politiker: - Jeg tror, at vi meget snart kommer til at se CO2-afgifter på europæisk plan

Det giver god mening for Danmark at gå forrest omkring en CO2-afgift, for det vil komme i flere EU-lande, forudser EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V).

Det er ikke så afgørende, om der kommer en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. Det er langt mere vigtigt, hvordan en sådan afgift bliver indrettet.

Sådan lyder det fra Venstres spidskandidat til det kommende valg til EU-parlamentet, Morten Løkkegaard. Og der er udsigt til at Danmark ikke kommer til at gå enegang på området, mener han.

- Det kræver europæiske løsninger, og det har vi rigtig meget gang i i øjeblikket. Jeg tror, at vi meget snart kommer til at se CO2-afgifter på europæisk plan, fordi det er et af instrumenterne i kassen, siger Morten Løkkegaard til TV2 Bornholm.

Op til påske var han på en tre-dages visit på klippeøen, hvor han blandt andet mødte repræsentanter for det lokale landbrug. Som i landbruget i Danmark generelt er der stor bekymring om, hvad den kommende CO2-afgift på landbrugets biologiske processer vil komme til at betyde her.

- En CO2-afgift kan komme til at suge livet ud af Bornholm, som er en af de kommuner i landet, der både har et slagteri og et mejeri. Det er en sjældenhed i dag, sagde nu forhenværende formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer, Frederik Tolstrup ved BLF’s generalforsamling i sidste måned.

- Alle skal kunne bidrage

Når CO2-afgiften på landbrugets biologiske processer kommer i Danmark, vil det være den første af sin art på globalt plan. Det er på trods af, at Danmark blot står for 0,1 procent af alle udledninger af klimagasser.

Og det vil kræve en løsning på et europæisk plan, mener EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V).

- Vi diskuterer rigtig meget på europæisk plan, hvordan vi får løst det her problem. Alle skal kunne bidrage. I Europa står vi sammenlagt for 9 procent af ledningerne i Verden, men i Danmark er det kun 0,1 procent, så vi skal finde en europæisk løsning på det, hvis vi skal have gjort noget ved klimaet, siger han til TV2 Bornholm.

Han siger til tv-stationen, at det væsentlige ved en sådan afgift er at sikre, at det bliver indrettet retfærdigt, så det ikke kommer til at betyde, at folk må gå fra hus og hjem.

Samtidig skal man ikke glemme, at en sådan udvikling vil give økonomiske muligheder for eksport af danske klimaløsninger, lyder det fra Europa-parlamentarikeren.

- Der er også andre, og så skal man tænke på, at det her også giver enormt store muligheder, også for dansk landbrug, som er meget moderne, og har indrettet sig med nogle gode løsninger til at kunne lave eksporteventyr, til at kunne eksportere de gode løsninger, vi har til andre lande. Så der er en god grund til, at Danmark er foregangsland, siger Morten Løkkegaard.

Læs også