Dommer afviser Bayers forureningsforlig

En amerikansk dommer har afvist Bayer AG's foreslåede bilæggelse af gruppesøgsmål til 4,8 milliarder kroner vedrørende forurening fra polyklorerede biphenyler eller PCB, foretaget af det tidligere Monsanto.

En føderal dommer har afvist Bayer AG's foreslåede bilæggelse af gruppesøgsmål til 4,8 milliarder kroner vedrørende forurening fra polyklorerede biphenyler eller PCB, foretaget af det tidligere Monsanto.

Den 25. november besluttede den amerikanske distriktsdommer Fernando Olguin i Los Angeles, at aftalen syntes »alt for bred«, fordi den kunne beskytte Bayer mod fremtidige krav og kræve, at sagsøgere skadesløsholdte Bayer mod disse krav.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fernando Olguin udtalte også, at størstedelen af de 2.528 sagsøgere stod til at modtage »meget beskedne« betalinger på kun 15.000 til 30.000 dollars (111.663 til 223.325 kroner), hvilket gjorde skadesløsholdelsen »bekymrende«.

Bayer, der købte Monsanto for 63 milliarder dollars i 2018, siger i en erklæring, at virksomheden vil arbejde sammen med sagsøgerne for at imødegå dommerens bekymringer og er overbevist om, at man vil nå en revideret foreløbig løsning inden fristen den 31. december.

PCB og Roundup

Los Angeles County og byerne San Diego, Baltimore og Portland, Oregon, er blandt sagsøgerne, der kommer fra 36 amerikanske stater. Udbetalingen skulle omfatte 550 millioner dollars (4 milliarder kroner) til sagsøgere og op til 98 millioner dollars (729,5 millioner) til advokatgebyrer og øvirge udgifter.

Bayer har tidligere foreslået at betale omkring 12 milliarder dollars (89,3 milliarder) for at løse retssager knyttet til Monsanto. Størstedelen af dette var for at løse påstande om, at Monsantos Roundup-ukrudtsmiddel forårsagede kræft. Bayer har sagt, at Roundup er sikkert for mennesker at bruge.

PCB'er blev engang brugt i vid udstrækning til at isolere elektrisk udstyr og blev også brugt i produkter som for eksempel kulstoffrit kopipapir, tætning og maling. De blev forbudt af den amerikanske regering i 1979 efter at have været forbundet med kræft, m.v.. 

Monsanto producerede PCB fra 1935 til 1977. 

vjg

Læs også