BNBO-frontløber fik ulovlige drikkevandstilladelser
Egedal Kommune der som den første udstak sprøjteforbud i BNBO af forsigtighedshensyn har også søgt om – viser det sig – ulovlige dispensationer til sine vandværker om overskridelse af kravværdien af nedbrydningsproduktet DMS.

Det har nu vist sig, at Miljøstyrelsen ikke har fortolket EU-direktivet korrekt. Det er jeg selvfølgelig rigtig ærgerlig over, siger Bo Vesth, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal. Foto: Lasse Ege Pedersen
- Det virker mærkeligt.
Sådan lyder det fra Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug, som påpeger det besynderlige i en sag fra den nordsjællandske kommune Egedal.
Kommunen var for år tilbage den første i landet til at indføre sprøjteforbud i et BNBO i landsbyen Søsum. Et forbud hvor både de berørte lodsejere og landbrugsorganisationer har påpeget, at de mener, at kommunen har taget forsigtighedsprincippet til nye højder.
Det som ifølge BL-direktøren virker mærkeligt er, at sideløbende med sagen i Søsum så hører Egedal nemlig også til nogle af de kommuner, som har søgt Miljøstyrelsen om dispensation til, at nogle af deres vandværker kan få lov til at overskride kvavværdien på noget af det drikkevand, som er blevet sendt ud til borgerne.
Dispensationerne har siden vist sig at være i strid med EU-reglerne, og har ført til, at miljøminister Lea Wermelin (S) har udtalt skarp kritik af Miljøstyrelsen.
I Egedal har Ledøje Vandværk fået lov til at overskride kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter for nedbrydningsproduktet N,N-dimethylsulfamid, DMS, der især stammer fra tolylflouanid. Det er et svampemiddel, der har været brugt i især træbeskyttelse og maling.
Hos Bæredygtigt Landbrug påpeger man, at vandværket fik lov til at sende vand ud til forbrugerne med 1,0 mikrogram pr. liter i en to-årig periode fra oktober 2019 til oktober 2021, men i marts 2020 nåede koncentrationen op på 1,6 mikrogram.
- Det virker mærkeligt, at en kommune på den ene side vil indføre en nultolerance for pesticider i drikkevand ved at forbyde sprøjtning, men på den anden side vil give tilladelse til langt højere kravværdier og samtidig ser gennem fingre med, at de bliver overtrådt, siger Hans Aarestrup.
Lukker øjnene
Han peger på, at Miljøstyrelsen nævner brugen af maling og træbeskyttelse som hovedårsagen til DMS i grundvandet, men det gør ikke, at man forbyder enhver form for udendørsmaling.
- Kommunen vil gerne pålægge landbruget restriktioner, men samtidig lukker man øjnene for, at malingen fra plankeværket løber ned i grundvandet, siger Hans Aarestrup.
Ærgrer sig
Hos Bæredygtigt Landbrug har man på sin hjemmeside indhentet en skriftlig kommentar fra Bo Vesth (V), som er formand for Miljø- og teknikudvalget i Egedal Kommune til sagen.
- Vi har i Egedal valgt at give dispensationer i forhold til drikkevandskvalitetskravene. Det har vi gjort efter de gældende regler og i tillid til, at Miljøstyrelsen har sikret, at de danske regler overholder EU-retten. Det har nu vist sig, at Miljøstyrelsen ikke har fortolket EU-direktivet korrekt. Det er jeg selvfølgelig rigtig ærgerlig over, siger han og fortæller, at det ikke ændrer på, at Egedal Kommune har fulg de gældende regler.
- Det er vigtigt at understrege, at vi i den forbindelse har sikret os, at der ikke er en sundhedsrisiko ved de koncentrationer i drikkevandet, der er givet dispensation til – det har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, tilføjer udvalgsformanden ifølge Bæredygtigt Landbrug.
ege