bannerPos

Fødevareminister varmer op til jordreform

Fødevareminister Mogens Jensen ser frem til at samarbejde med landbruget om en jordreform, skriver han i en mail til PolicyWatch. Her er ministeren fotograferet til Landsskuet i Herning 4. juli.
18-07-2019 13:06
Regeringen er klar til at gennemføre en jordreform. Beløb til opkøb og omlægning af jord kan allerede blive en del af finansloven 2020, skriver PolicyWatch.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) varmer op til en jordreform, der kan omdanne landbrugsjord til natur. Det skriver PolicyWatch.

Ifølge en mail, som ministeren har sendt til PolicyWatch, ser han frem til at samarbejde med landbruget om omstillingen, der kan løbe op i et tocifret milliardbeløb.

- Vi skal have et grønnere og mere klimavenligt landbrug, og derfor vil den ny regering gennemføre en jordreform. Jeg er glad for, at både Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har foreslået, at 100.000 hektar kan udlægges til natur eller omlægges til mere skånsom landbrugsdrift. Det er positivt, så jeg ser frem til at samarbejde nærmere om det. Jeg ser gerne et partnerskab om opgaven, skriver Mogens Jensen, og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med interessenter og ikke mindst erhvervet om, hvordan vi kan gennemføre en jordreform. Det er vigtigt, vi finder en balance, så der også fortsat er plads til et effektivt og grønt landbrug i Danmark.

 

Udnyt erfaringer

Mogens Jensen er alt i alt fortrøstningsfuld.

- Vi har mange erfaringer med at udtage jorder på forskellig vis, for eksempel gennem arbejdet med vådområder de sidste mange år. Her har vi også samarbejdet med mange interessenter for eksempel landbruget og kommunerne. Jordfordeling er et vigtigt redskab at få i spil. De erfaringer skal vi udnytte, når vi taler om en kommende jordreform, skriver han i mailen.

Ifølge PolicyWatch vil ministeren endnu ikke tale om finansieringen eller oplyse, hvornår de første møder indledes.

I L&F forventer klimadirektør Niels Peter Nørring, at organisationen bliver inviteret til drøftelser med ministre, DN og andre efter sommerferien. Ifølge PolicyWatch ser han gerne, at beløb til opkøb og omlægning af jord bliver en del af finansloven 2020. 

Politikerne har generelt taget godt imod udspillet fra L&F og DN om at omlægge 100.000 hektar landbrugsjord til natur eller mere skånsom drift. Følger politikerne forslaget, kan det ifølge DN reducere landbrugets udledning af klimagasser med omkring 10 procent.

 

Uændret tysk notering

Nord-West noteringen er i dag uændret 71,00 euro. Nord-West noteringen for 8-kilos grise er i dag ligeledes uændret 46,60 euro.

Pas på skatten ved brug af underleverandører

Brug af underleverandører kan koste dyrt, hvis ikke du har styr på skatten, advarer ekspert.

Ny online markedsplads for brugte maskiner

Siden 2016 har det danske firma Logpartner A/S formidlet salg af brugte maskiner til kunder i mere end 200 lande over hele verden. Men nu er det tid til at tage det næste skridt med en topmoderne auktionsplatform.

Få overblik over ASF-truslen via podcast

Afrikansk svinepest er set ikke langt fra den polsk-tyske grænse. Og sker der et udbrud i Tyskland, kan det få økonomiske konsekvenser for især eksportører af smågrise. Hør podcasten om emnet.

ASF truer – sæt fokus på smittebeskyttelse

Konsulenterne hos SvineRådgivningen opfordrer producenter til, at de sammen med staldens personale har fokus på smittebeskyttelse.

Udbring gylle så tæt på såtidspunktet som muligt

Gylle kan udbringes til vårsæd før eller efter såning. Valget påvirker den udbringningsteknologi, der skal benyttes, men valget har også betydning for udnyttelsen af gyllens næringsstoffer.

Sådan sår du majs

Der går et par gode måneder endnu, førend det er tid til at så majsen. Det til trods er det ikke for tidligt at blive mindet om, hvordan majsen får de bedste betingelser.

Kend din fremstillingspris på grovfoder

Christian Lund, formand L&F, opfordrer mælkeproducenterne til at komme tættere på økonomien i deres grovfoderproduktion.

Alternativer til efterafgrøder kan være en fordel

Tilpasning til efterafgrødekravene kræver, at man kender omkostningerne ved de enkelte tilpasningsmuligheder. Seges har regnet på omkostninger ved efterafgrøder, tidlig såning af vintersæd, kvotereduktion og brak.

Skepsis hos L&F over udsigt til flytning af miljømål

Landbrug & Fødevarer forholder sig skeptisk over for, at overvurdering af kvælstoftilførslen er lig med, at miljømål også dermed skal flytte sig tilsvarende nedad.
Side 1 af 1754 (35063 artikler)Prev1234567175217531754Next