bannerPos

Fødevareminister varmer op til jordreform

Fødevareminister Mogens Jensen ser frem til at samarbejde med landbruget om en jordreform, skriver han i en mail til PolicyWatch. Her er ministeren fotograferet til Landsskuet i Herning 4. juli.
18-07-2019 13:06

Regeringen er klar til at gennemføre en jordreform. Beløb til opkøb og omlægning af jord kan allerede blive en del af finansloven 2020, skriver PolicyWatch.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) varmer op til en jordreform, der kan omdanne landbrugsjord til natur. Det skriver PolicyWatch.

Ifølge en mail, som ministeren har sendt til PolicyWatch, ser han frem til at samarbejde med landbruget om omstillingen, der kan løbe op i et tocifret milliardbeløb.

- Vi skal have et grønnere og mere klimavenligt landbrug, og derfor vil den ny regering gennemføre en jordreform. Jeg er glad for, at både Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har foreslået, at 100.000 hektar kan udlægges til natur eller omlægges til mere skånsom landbrugsdrift. Det er positivt, så jeg ser frem til at samarbejde nærmere om det. Jeg ser gerne et partnerskab om opgaven, skriver Mogens Jensen, og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med interessenter og ikke mindst erhvervet om, hvordan vi kan gennemføre en jordreform. Det er vigtigt, vi finder en balance, så der også fortsat er plads til et effektivt og grønt landbrug i Danmark.

 

Udnyt erfaringer

Mogens Jensen er alt i alt fortrøstningsfuld.

- Vi har mange erfaringer med at udtage jorder på forskellig vis, for eksempel gennem arbejdet med vådområder de sidste mange år. Her har vi også samarbejdet med mange interessenter for eksempel landbruget og kommunerne. Jordfordeling er et vigtigt redskab at få i spil. De erfaringer skal vi udnytte, når vi taler om en kommende jordreform, skriver han i mailen.

Ifølge PolicyWatch vil ministeren endnu ikke tale om finansieringen eller oplyse, hvornår de første møder indledes.

I L&F forventer klimadirektør Niels Peter Nørring, at organisationen bliver inviteret til drøftelser med ministre, DN og andre efter sommerferien. Ifølge PolicyWatch ser han gerne, at beløb til opkøb og omlægning af jord bliver en del af finansloven 2020. 

Politikerne har generelt taget godt imod udspillet fra L&F og DN om at omlægge 100.000 hektar landbrugsjord til natur eller mere skånsom drift. Følger politikerne forslaget, kan det ifølge DN reducere landbrugets udledning af klimagasser med omkring 10 procent.

 

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.

Dent-majs klar til sæson 20/21

Dent-majsens fordele med højt stivelsesindhold og stor fordøjelighed i koens vom kan nu udnyttes under nordiske himmelstrøg, oplyser firma.

Biogasbranche ser stort potentiale i nyt klimaudspil

CO2-differentierede kilometerafgifter for lastbiler skaber gode muligheder for at få gang i den grønne omstilling af den tunge transport, lyder det fra Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Nu sætter høstpresset ind i USA

Høsten med sojabønner og majs i USA er i gang, og det sætter pres på afgrødepriserne hen mod ugens afslutning. De generelle informationer i markedet er dog ikke prissvage, og der er derfor grænser for, hvor langt ned afgrødepriserne kan falde på den lidt længere bane.
Side 1 af 1930 (38598 artikler)Prev1234567192819291930Next