bannerPos

Fødevareminister varmer op til jordreform

Fødevareminister Mogens Jensen ser frem til at samarbejde med landbruget om en jordreform, skriver han i en mail til PolicyWatch. Her er ministeren fotograferet til Landsskuet i Herning 4. juli.

Redaktionen

18-07-2019 13:06
Regeringen er klar til at gennemføre en jordreform. Beløb til opkøb og omlægning af jord kan allerede blive en del af finansloven 2020, skriver PolicyWatch.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) varmer op til en jordreform, der kan omdanne landbrugsjord til natur. Det skriver PolicyWatch.

Ifølge en mail, som ministeren har sendt til PolicyWatch, ser han frem til at samarbejde med landbruget om omstillingen, der kan løbe op i et tocifret milliardbeløb.

- Vi skal have et grønnere og mere klimavenligt landbrug, og derfor vil den ny regering gennemføre en jordreform. Jeg er glad for, at både Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har foreslået, at 100.000 hektar kan udlægges til natur eller omlægges til mere skånsom landbrugsdrift. Det er positivt, så jeg ser frem til at samarbejde nærmere om det. Jeg ser gerne et partnerskab om opgaven, skriver Mogens Jensen, og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med interessenter og ikke mindst erhvervet om, hvordan vi kan gennemføre en jordreform. Det er vigtigt, vi finder en balance, så der også fortsat er plads til et effektivt og grønt landbrug i Danmark.

 

Udnyt erfaringer

Mogens Jensen er alt i alt fortrøstningsfuld.

- Vi har mange erfaringer med at udtage jorder på forskellig vis, for eksempel gennem arbejdet med vådområder de sidste mange år. Her har vi også samarbejdet med mange interessenter for eksempel landbruget og kommunerne. Jordfordeling er et vigtigt redskab at få i spil. De erfaringer skal vi udnytte, når vi taler om en kommende jordreform, skriver han i mailen.

Ifølge PolicyWatch vil ministeren endnu ikke tale om finansieringen eller oplyse, hvornår de første møder indledes.

I L&F forventer klimadirektør Niels Peter Nørring, at organisationen bliver inviteret til drøftelser med ministre, DN og andre efter sommerferien. Ifølge PolicyWatch ser han gerne, at beløb til opkøb og omlægning af jord bliver en del af finansloven 2020. 

Politikerne har generelt taget godt imod udspillet fra L&F og DN om at omlægge 100.000 hektar landbrugsjord til natur eller mere skånsom drift. Følger politikerne forslaget, kan det ifølge DN reducere landbrugets udledning af klimagasser med omkring 10 procent.

 

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.
Side 1 af 1607 (32122 artikler)Prev1234567160516061607Next