bannerPos

Fødevareminister varmer op til jordreform

Fødevareminister Mogens Jensen ser frem til at samarbejde med landbruget om en jordreform, skriver han i en mail til PolicyWatch. Her er ministeren fotograferet til Landsskuet i Herning 4. juli.
18-07-2019 13:06
Regeringen er klar til at gennemføre en jordreform. Beløb til opkøb og omlægning af jord kan allerede blive en del af finansloven 2020, skriver PolicyWatch.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) varmer op til en jordreform, der kan omdanne landbrugsjord til natur. Det skriver PolicyWatch.

Ifølge en mail, som ministeren har sendt til PolicyWatch, ser han frem til at samarbejde med landbruget om omstillingen, der kan løbe op i et tocifret milliardbeløb.

- Vi skal have et grønnere og mere klimavenligt landbrug, og derfor vil den ny regering gennemføre en jordreform. Jeg er glad for, at både Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Landbrug & Fødevarer (L&F) har foreslået, at 100.000 hektar kan udlægges til natur eller omlægges til mere skånsom landbrugsdrift. Det er positivt, så jeg ser frem til at samarbejde nærmere om det. Jeg ser gerne et partnerskab om opgaven, skriver Mogens Jensen, og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi samarbejder med interessenter og ikke mindst erhvervet om, hvordan vi kan gennemføre en jordreform. Det er vigtigt, vi finder en balance, så der også fortsat er plads til et effektivt og grønt landbrug i Danmark.

 

Udnyt erfaringer

Mogens Jensen er alt i alt fortrøstningsfuld.

- Vi har mange erfaringer med at udtage jorder på forskellig vis, for eksempel gennem arbejdet med vådområder de sidste mange år. Her har vi også samarbejdet med mange interessenter for eksempel landbruget og kommunerne. Jordfordeling er et vigtigt redskab at få i spil. De erfaringer skal vi udnytte, når vi taler om en kommende jordreform, skriver han i mailen.

Ifølge PolicyWatch vil ministeren endnu ikke tale om finansieringen eller oplyse, hvornår de første møder indledes.

I L&F forventer klimadirektør Niels Peter Nørring, at organisationen bliver inviteret til drøftelser med ministre, DN og andre efter sommerferien. Ifølge PolicyWatch ser han gerne, at beløb til opkøb og omlægning af jord bliver en del af finansloven 2020. 

Politikerne har generelt taget godt imod udspillet fra L&F og DN om at omlægge 100.000 hektar landbrugsjord til natur eller mere skånsom drift. Følger politikerne forslaget, kan det ifølge DN reducere landbrugets udledning af klimagasser med omkring 10 procent.

 

Vildsvinehegn beskytter os alle sammen

Spøjst og respektløst at kritisere vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse, mener skribenten.

Vestjyllands Andel flytter hovedkontor

Vestjyllands Andel flytter i starten af næste år hovedkontor fra den nuværende placering i Ringkøbing til Industrivej Nord 9B i Birk Centerpark i Herning.

Samson præsenterer stærkt regnskab

2018-2019 har været et godt regnskabsår for Samson Group, der kommer ud med et overskud på 23,6 millioner kroner og en omsætning på over en halv milliard.

Afgørelse om tilskud til privat skovrejsning på vej

Ansøgere, som lever op til kravene, vil få tilsagn om midler til skov, lover Landbrugsstyrelsen.

Forbedring af jordens frugtbarhed

Et passende kulstofindhold er fundamentet for en god jordfysik, -kemi og biologi, som kan sikre den gode etablering og plantevækst.

Erosion skaber udfordringer

Torsdag i sidste uge mødtes eksperter inden for jordbundsområdet og interesserede landmænd til »Jordbundens dag«, hvor fokus blandt andet var på at stoppe jorderosion.
Side 1 af 1718 (34357 artikler)Prev1234567171617171718Next