Fødevareklyngen i Danmark har aldrig eksporteret så mange af sine varer til Kina, som det er tilfældet netop nu. I de sidste fire måneder af 2019 overhalede Kina endda Sverige og indtog pladsen som det næststørste marked for sektoren, skriver Finans.dk, som har fået tallene fra Landbrug & Fødevarer.

Det er især vækst i salget af svinekød til Kina, som er årsag til den store stigning, men også salget af andre produkter er i vækst.

Den lille tegning på side 14 af det kinesiske flag og corona-virussen i mandagens trykte udgave af Jyllands-Posten, som diplomater på den kinesiske ambassade i Danmark har fundet fornærmende mod det kinesiske folk, har dog nu fået flere til at frygte for konsekvenser, som får betydning for Kinas handel med Danmark.

Kina har nemlig tidligere brugt handelspolitik som våben i sager, hvor man har følt sig krænket. I 2010 afblæste Kina blandt andet handelsaftaler med Norge, da den kinesiske systemkritiker Liu Xiabao modtog Nobels Fredspris. En pris der bliver uddelt i Oslo. Det tog seks år for Norge at få genskabt det gode forhold.

Burde holde sig for god

En af dem, der er nervøs, er svineproducent Peter Kiær fra Haslev. Han understreger over for Effektivt Landbrug, at han taler på helt egne vegne i den følsomme sag, og altså ikke for en af de foreninger, som han ellers også repræsenterer.

- Som menneske synes jeg, at det er forkasteligt, at man laver det her billede af et land, som står i armod og sygdom, og laver grin med det.

- Jeg kan forstå Muhammed-krisen. Det handlede om religion og ytringsfrihed, men det her det drejer sig altså om sygdom og folk, der dør. Det burde man holde sig for god til, siger han.

Indtil videre er der fra kinesisk side ikke gjort tegn til, at tegningen får konsekvenser for dansk handel med Kina.

- Personligt så tror jeg da heller ikke, at det får konsekvenser, men jeg er jo nervøs alligevel. Lige nu kniber vi jo os i armen og tænker, at det kan da næsten ikke være rigtigt, at vi for en gangs skyld får nogle penge for det, som vi laver, siger Peter Kiær.

 

Altid en risiko

Til Finans.dk forklarede Landbrug & Fødevarers cheføkonom Frank Øland i tirsdags, at det her er den her type af risici, som man må være klar på, når man handler med et land som Kina.

- Der er altid en risiko for, at man (Kina, red.) ønsker at sende et signal om, at det var upassende at bringe tegningen. Man skal være opmærksom på, at den type af risici eksisterer, når man eksporterer til markeder som Kina. Man skal selvfølgelig få mest muligt ud af disse markeder og opbygge stærke relationer til dem, men samtidig huske at pleje alle de andre markeder, så man har alternativer, siger Frank Øland.

Hverken Danish Crown eller Arla har ønsket at udtale sig til Finans.dk. Det har Dansk Industri, Dansk Erhverv samt Carlsberg og Pandora i øvrigt heller ikke.

Over for mediet lyder det fra Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur, der også har Kina som sit vigtigste marked, at han mener, at Jyllands-Posten  bør beklage for sin ufølsomme fremfærd over for landet, men ikke undskylde for selve tegningen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Politik