Landboformand glæder sig over formandsskifte i L&F

Landøkonomisk Selskabs formand Claus Neergaard benyttede foreningens generalforsamling fredag til i sin beretning at fortælle om dårligt samarbejde med tidligere L&F-formand Martin Merrild.

Det er langt fra alle, som begræder, at Martin Merrild ikke længere er formand for Landbrug & Fødevarer.

I Landøkonomisk Selskab er formand Claus Neergaard således glad for, at der er kommet ny formand. Han afslørede fredag under foreningens generalforsamling, at forholdet mellem ham og den nu forhenværende formand ikke har været godt.

Det skete mod slutningen af sin beretning, da han kom ind på valget af Søren Søndergaard som ny formand.

- Som Martin Merrilds afløser blev Søren Søndergaard fra omkring Billund valgt uden modkandidat. Han har været meget lidt synlig ved formandsmøderne, og jeg har faktisk aldrig hørt ham ytre sig.

- Ved Østlige Øers Landboforeningers årsmøde i slutningen af oktober deltog han og gav et glimrende indtryk. Vi håber alt det bedste for ham og organisationen, og jeg er sikker på, at vi får et godt forhold – bedre end med Martin Merrild, der i foråret under et møde sagde »Organisationen her spilder ikke tid på at besvare Claus Neergaards henvendelser«, lød det fra Claus Neergaard.

Han lagde ikke skjul på, at han ikke er tilfreds med det, som man hidtil har fået for kontingentkronerne hos L&F.

- Kontingentet er steget voldsomt de sidste år, og der er varslet yderligere stigninger. Et kontingent kan for så vidt godt være højt og alligevel acceptabelt. Men det forudsætter, at medlemsforeningerne får noget for pengene. Og det er måske her, det kniber. Vi håber på bedre tider, lød det syrligt i beretningen fra Claus Neergaard.

Dårlig faglig rådgivning

En beretning, hvor han også langede ud efter den rådgivning, som bliver ydet i rådgivningssystemet. Claus Neergaard er således utilfreds med, at nogle konsulenter anbefaler at dyrke vinterbyg med den begrundelse, at man skal kunne nå at etablere efterafgrøder året efter.

I et læserbrev i Effektivt Landbrug i sommer skrev han, at når rådgivere anbefaler at erstatte vinterraps, vinterhvede og rug med vinterbyg med den begrundelse, at der så er bedre tid til at så efterafgrøder, er det således hverken begrundet i faglighed eller i virkelighed.

 Under beretningen lød det fra Claus Neergaard:

- I sin higen efter at gøre alle tilfredse – og ikke udfordre fagligheden korrekt – blev det pludselig anbefalet, at der skulle dyrkes vinterbyg. Det er jo helt hen i vejret, at rådgivningen anbefaler dyrkning af vinterbyg, når selv samme faglighed har beregnet, at vinterbyg er den afgrøde med det største kvælstoftab til vandmiljøet, sagde han.

Imod ændring af Østlige Øer

Fra Claus Neergaard blev der også udtrykt skepsis over for den organisationsændring af Østlige Øers Landboforeninger, som blev stemt igennem for nylig, og hvor der nu bliver oprettet et nyt østdansk udvalg, som skal komme med fælles politiske udtalelser på vegne af de østdanske landmænd.

Fra Claus Neergaard lød det, at den ændring ville man gerne have været foruden.

- Som udgangspunkt har vi det sådan, at vores rygmarvsreaktion er, at man ikke skal pille ved noget, som går godt. Vi har som lille forening ikke kræfter til at drive erhvervspolitisk indsats, men må forlade os på, at vi løfter større opgaver i fællesskab.

- Det gode ved Østlige Øer var dels, at formanden var Povl Fritzner, der er meget dedikeret og som hverken er bange for at tage en retssag eller vende hver en sten i Karrebæk Fjord. Tilmed har han skabt så god en økonomi, at medlemsforeningerne ikke har skullet betale bidrag i årevis og desuden har så stærk et finansielt beredskab, at vi har haft råd til mange udredninger af faglig og juridisk art, lød det fra Claus Neergaard, der kritiserede, at de argumenter, som Landøkonomisk Selskab fremførte under forandringsprocessen, blev ikke viderekommunikeret til de andre foreningers bestyrelser.

På Østlige Øers Landboforeningers årsmøde 26. oktober blev der stemt om forslagene og Landbøkonomisk Selskab fik kun medhold fra 5 af 37 delegerede. På grund af corona blev generalforsamlingen fredag eftermiddag afholdt virtuelt.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

 

 

Læs også