Landbrug kan forlænge med praktikanter fra udlandet

Der bliver nu lavet om på reglerne for udenlandske landbrugspraktikanter, så de, der allerede er i Danmark kan blive i landet i tre måneder mere. Det sker for at undgå mangel på arbejdskraft i den nuværende situation.

Landbruget har oplevet, at det er svært at trække nye landbrugspraktikanter til Danmark på grund af frygten for coronavirus. 

Derfor har udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye aftalt med arbejdsmarkedets parter, at landbrugspraktikanter, der allerede er i Danmark, kan få forlænget deres eksisterende opholdstilladelse med yderligere tre måneder. 

- I den nuværende situation er det naturligvis vigtigt, at landmændene kan fortsætte med den arbejdskraft, de har lige nu. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi sammen kan finde pragmatiske løsninger i disse svære tider. Det er både godt og ansvarligt, at arbejdsmarkedets parter i fællesskab har taget initiativ til en dialog på dette her område – det skal de have stor tak for, siger Mattias Tesfaye.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at det er den helt rigtige beslutning, der er truffet.

- Dansk landbrug spiller en nøglerolle i forhold til at befolkningen skal have mad på bordet i en svær tid. Derfor er det vigtigt, at vi giver dem de allerbedste forudsætninger for at udføre det vigtige arbejde, og jeg er glad for, at vi har fundet en god løsning på udfordringen med udenlandske landbrugspraktikanter, udtaler ministeren.

L&F: – Dybt taknemmelige

Hos Landbrug & Fødevarer er man i sagens natur glade for regelændringen.

- Landbruget er foreløbigt ikke ramt så hårdt som andre dele af samfundet i denne tid. Men her havde vi et hjørne af lovgivningen, hvor vi kunne se problemer, og så er vi dybt taknemmelige for, at der politisk udvises forståelse og handles så hurtigt. Det er med til at skabe ro i denne tid, siger viceformand Lone Andersen.

Formand for GLS-A (Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere) Helle Reedtz-Thott er også glad for den nye regelændring:

- Mange af vores medlemmer er bekymrede over at have tilstrækkeligt med hænder til at passe dyrene. Vi står stærkest, når vi i fællesskab kan adressere udfordringerne. Tak til ministeren for en hurtig og positiv reaktion på den fælles indstilling, som parterne bag praktikantordningen har sendt til ministeren, siger hun.

Muligheden forventes at træde i kraft onsdag den 25. marts og vil gælde frem til 25. juni 2020.

Læs også