Landspolitikere på sønderjysk fødevarebesøg
Lokalt valgte folketingspolitikere fra tre partier var med, da de sammen med repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer samt fagforbundet NNF i går besøgte to sønderjyske fødevarevirksomheder.

Rundvisning på Naturmælk ved Tinglev i går – blandt andet i smør-afdelingen. Fra venstre: folketingsmedlem Jesper Petersen (S), mejerichef Leif Friis Jørgensen, Naturmælk, folketingsmedlem Henrik Dahl (LA), folketingsmedlem og minister Eva Kjer Hansen (V) og direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer. Foto: John Ankersen
Landbruget og fødevarevirksomheder generelt har stor betydning i hele det sønderjyske område. To af fødevarevirksomhederne i det sydligste Jylland fik i går besøg af tre folketingspolitikere fra hvert sit parti, der alle er lokalt valgt i den syd- og sønderjyske region.
Eva Kjer Hansen (V), tidligere fødevareminister og nuværende minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, havde sammen med folketingsmedlemmerne Henrik Dahl (LA) og Jesper Christensen (S) taget turen til det økologiske mejeri Naturmælk A.m.b.a ved Tinglev.
Med var også repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer samt afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sydjylland, Peder Pedersen.
Mejeri ser fremad
I år er det 25 år siden, at Naturmælk blev etableret i sin nuværende form med blot otte andelshavere, der i dag er vokset til over 40. Undervejs har man udvidet både i Tinglev og med overtagelsen af et mindre osteri ved Silkeborg samt det sjællandske øko-mejeri Øllingegaard.
I alt en virksomhed med omkring 100 ansatte og en omsætning, der sidste år rundede 370 millioner kroner og et overskud på 6,5 millioner kroner.
Det var en præsentation og gennemgang af en yderst sund virksomhed, som mejerichef og direktør Leif Friis Jørgensen kunne fremlægge for de tre politikere.
Merværdi og forbrugerkrav
- Vi arbejder for at skabe merværdi i den danske fødevareproduktion, lød det fra Leif Friis Jørgensen, der samtidig heller ikke lagde skjul på, at man opererer i et stigende økologisk marked, men samtidig i et faldende marked for mælk, hvor klima, plantedrikke og veganer-livsstilen vinder frem.
- Derfor arbejder vi også på veganske alternativer – både drikke og syrnet, afslørede Leif Friis Jørgensen.
Blandt de emner, der var på dagsordenen ved dagens besøg med efterfølgende rundvisning, var den generelle konkurrencesituation for landbruget og fødevaresektoren, klima, biogas, samt skatter og afgifter.
Blandt andet biogas og biogasanlæg, hvor både placering af anlæggene og godskrivningen af den energi, der produceres på dem.
- Biogas skal godskrives landbruget og ikke energisektoren, konstaterede Leif Friis Jørgensen, og Eva Kjer Hansen var fuldstændig enig i det synspunkt:
- Ja, andet er ikke rimeligt – gyllen kommer fra landbrugserhvervet.
Naturmælk var den ene af i alt to virksomhedsbesøg i går for »politiker-trioen«, der efter besøget fortsatte til virksomhedsbesøg på brødfabrikken Kohberg Brød i Bolderslev.