bannerPos

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

Agerskov Kro danner 6. maj igen rammen om et stormøde i landbruget, hvor eksempelvis fagligheden bag vandplanerne og kontrollen i dansk svineproduktion er på programmet.
18-04-2019 15:00

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.

I næste måned går det igen løs på kroen i Agerskov, hvor landmænd igen er inviteret til stormøde.

Det er Agerskovgruppen og LandboSyd der står bag mødet, som finder sted mandag den 6. maj klokken 13. På mødet vil repræsentanter fra erhvervet op mod det nært forestående folketingsvalg præsentere politikere – forhåbentlig fra begge sider af folketingssalen – for en række problemstillinger. Politikerne er også inviteret til selv at debattere emnerne.

Ifølge arrangørerne er der en tendens til, at landbrugserhvervet forsvinder i valgkampens mange andre emner, men der er altså nogle store udfordringer, som kræver en politisk indsats

På mødet bliver der sat fokus på landbrugspakken, klimaet, vandplanerne, myndighedernes kontrol og bedre finansieringsmuligheder. Altså alt sammen velkendte emner, som er blevet debatteret masser af gange før.

- Vi er nødt til at blive ved med at køre i det, så vi kan få det rettet, siger Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen om grunden til, at for eksempel vandplanerne nok engang skal debatteres på et landmandsmøde.

Ifølge Jens Peter Aggesen er miljømålsætningerne i vandområdeplanerne fuldstændig urealistiske, og på mødet vil chefrådgiver i LandboSyd, Helge Lorenzen, blandt andet også argumentere for, at målsætningerne i vandområdeplanerne er uopnåelige.

 

Skuffet over minister

Jens Peter Aggesen lægger før mødet heller ikke skjul på, at han har valgt at være med til at arrangere mødet i skuffelse over den siddende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), og den politik der i øjeblikket bliver ført på landbrugsområdet. Ifølge Jens Peter Aggesen er den aktuelle landbrugspolitik drevet af populisme frem for faglighed.

- Jeg er skuffet over ham, og den måde som han behandler landbruget på i den trængte situation, som vi er i. På mødet vil vi derfor gerne have svar på, hvad det er, som politikerne vil med den danske fødevareproduktion efter valget, siger Jens Peter Aggesen.

 

Kræver klare budskaber

Udover Helge Lorenzen så er godsejer Claus Nedergaard, formand for Øernes Landøkonomiske Selskab, på programmet for at tale om landbrugspakken. Den tidligere BL-direktør og nuværende direktør i AgroPro Danmark, Vagn Lundsteen, vil tale om klima. Dyrlæge Pia Conradsen, SvineVet, Haderslev, kommer til at tale om regler og kontrol i dansk svineproduktion og smågriseproducent Henrik Jessen fra Agerskov skal tale om finansiering.

- Selvfølgelig er det alvorlige emner, vi har på programmet, men møderne på Agerskov kro plejer at foregå i en hyggelig atmosfære, og det kommer også til at gælde denne gang. Vi kræver klare og konkrete budskaber, og vi regner med politisk opbakning til erhvervet, som spiller en enorm stor økonomisk rolle, siger Jens Peter Aggesen.

Arrangørerne forventer mellem 200 og 300 deltagere på stormødet.

Ekstra penge sat af til at opspore jordforureninger, der truer vandmiljøet

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.

Lav hollandsk mælkepris kan ramme den danske

I den kommende periode er risiko for nedjusteringer af den danske mælkepris med 7-14 øre, vurderer AgroMarkets.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.
Side 1 af 1851 (37013 artikler)Prev1234567184918501851Next