Dyrlæge: Usaglig sammenkobling mellem corona og husdyrproduktion
Foreninger forsøger i disse dage at bruge den aktuelle coronasituation til at fremme mærkesager. En forening, der vil fremme mindre landbrug, mener for eksempel, at industriel husdyrproduktion er en trussel for fremtidige pandemier. En anden, at kødspisere har større risiko for at blive alvorligt syge med covid-19.

Det er usandt, at industriel fødevareproduktion øger risikoen for pandemier, mener fagdyrlæge i svineproduktion, Flemming Møller, ifølge Altinget.dk.
Det er usandt, at industriel fødevareproduktion øger risiko for pandemier. Det indlæg har fagdyrlæge i svineproduktion Flemming Møller set sig nødsaget til at skrive i Altinget.
Det sker efter, at foreningen »Frie Bønder - Levende Land«, der arbejder for mindre landbrug, i et andet debatindlæg – ligeledes hos Altinget – har påstået, at industriel dyreproduktion er en pandemitrussel.
Ifølge Frie Bønder, så opstår de fleste såkaldte zoonoser, altså infektionssygdomme der smitter mellem dyr og mennesker, fra husdyr og landbrugsdyr. Foreningen bruger svineinfluenzaepidemien fra 2009 som eksempel.
Fra Flemming Møller, der også har en fortid som Folketingsmedlem for Venstre i 2009-2011, lyder det, at Frie Bønder har vendt tingene helt på hovedet, og påstanden savner saglig logik såvel som faglig indsigt.
Misforstået
- Den helt afgørende misforståelse er, at det ikke drejer sig om, hvor tæt dyr af samme art befinder sig på hinanden. Det opstår der ikke nogen nye pandemier af.
- Det drejer sig om, hvor tæt dyr af forskellig art befinder sig på hinanden. Kun på den måde kan de såkaldte zoonoser opstå, hvor der overføres smitte mellem forskellige arter, skriver fagdyrlægen.
Han skriver, at I sjældne tilfælde opstår nye zoonoser, når flere arter befinder sig tæt på hinanden. Det kan ske, når et smitstof fra en art ændrer arvemateriale og angriber en ny art.
Det er det, som man mener er sket fra det meget omtale marked i Wuhan i Kina i den aktuelle coronapandemi
- Det kan resultere i en pandemi med voldsom smittespredning, fordi den nye art slet ingen modstandskraft har.
- I den industrielle husdyrproduktion er kontakten mellem produktionsdyr og vilde dyr stærkt begrænset. I dansk svineproduktion er denne kontakt næsten ikke eksisterende, hvilket indskrænker risikoen for udvikling af zoonoser og pandemier til et absolut minimum, skriver Flemming Møller.
Kødspisere bliver syge
Frie Bønder er langt fra den eneste forening, der i disse dage forsøger at udnytte coronasituationen. Dansk Vegetarisk Forening har på sin hjemmeside lagt en opsigtsvækkende nyhed op om, at højt kødindtag øger risikoen for at blive alvorligt syg med covid-19.
Siden marts 2020 har data fra lande over hele verden vist, at de fleste af de mennesker, som er blevet indlagt og døde med covid-19, i forvejen havde sygdomme som forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og diabetes.
- Disse sygdomme er der almindelig enighed om, både hos Fødevarestyrelsen og myndigheder i flere andre lande, at en vegetarisk kost reducerer risikoen for, lyder det fra Vegetarforeningen, der dog trods alt i samme nyhed erkender, at det kun er en hypotese.
- Vi ved det ikke med sikkerhed. Men der er et stærkt grundlag for at antage, at der er en sammenhæng, lyder det fra Vegetarisk Forening.
ege