bannerPos

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

På Borupgaard er der »sandhvede« på de arealer, der har fået tilført sand fra de nærliggende klitter. Gården ligger således tæt ved den kendte sommerby Løkken ud til Jammerbugten i Vendsyssel.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
29-05-2020 21:02
- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Der er langt til Øresund fra Flemming Fuglede Jørgensens landbrug i Vendsyssel, som ligger placeret omkring den kendte ferieby Løkken ud til Jammerbugten.

Men der er ingen jammer i landmandens stemme, når talen falder på den aktuelle sag, hvor mediernes og offentlighedens lys er faldet på Københavns udledning af 35 milliarder liter urenset spildevand direkte til Øresund siden 2014.

- Udledningerne til Øresund. Det er alligevel noget, offentligheden forstår. Men det er jo ikke kun udledninger til Øresund. Det er en sædvane i kommunerne. De har jo vanvittigt mange udledninger i kommunerne med urenset spildevand og overløb, konstaterer Flemming Fuglede Jørgensen.

Det vurderes, at der årligt er cirka 20.000 overløbssteder i Danmark. Og fra hvert udledningssted kan der ifølge tal fra Bæredygtigt Landbrug være tale om fem, ti eller flere udledninger om året.

- De sidste tal, vi har i Bæredygtigt Landbrug (BL), er fra 2015, hvor der er registreret 392 millioner kubikmeter urenset spildevand. Vi har i årevis gjort opmærksom på problemet, men først nu ser vi, at pressen tager det op.

- Det er et kvantespring frem, hvad der sker i disse dage i Øresundssagen. Nu kan enhver virkelig se, at det ikke er landbruget, der sviner vandmiljøet, lyder det.

Spildevand er ingen nyhed

Den nordjyske landmand har siden 2012 været formand for Bæredygtigt Landbrug. Og spildevand har været et mere eller mindre fast tema i foreningen gennem årene.

- Vi har haft emnet med på vores generalforsamlinger hvert eneste år. Men folk udenfor har ikke rigtigt villet lytte. Men den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide. Og det giver brændstof til at kæmpe videre. Det er jo derfor, vi er til som forening.

- Men jeg ville så også bare ønske, at når vi, som vi længe har gjort, kan komme med en række beviser på for eksempel kommunale overløb til vandmiljøet, så bliver det også taget ad notam. Vi har påpeget den her forurening så mange gange. Det er ikke nyt. Og nu er der så igen, igen et bevis. Men systemet er jo desværre sådan, at det lukker sig om sig selv. Så samtidig med de massive, kommunale udledninger skal vi i landbruget lave en masse dyre minivådområder og reducere det kvælstof, vi ikke udleder. Det er da skørt.

Rent vand i egne vandprøver

Hvordan skørt?

- For eksempel tager vi her på gården vandprøver fra vores egne dræn, hvor der ikke er problematiske mængder kvælstof og fosfor. Vi tager ligeledes prøver fra de kommunale vandløb, hvor der er tre gange så meget kvælstof, og hvor der er fem-syv gange så meget fosfor – og ovenikøbet colibakterier. Men det er mig, der som landmand får skyld for, at jeg forurener. Hvad er det da for noget. Det vil jeg ikke finde mig i.

Flemming Fuglede Jørgensen tilføjer, at BL den 8. april fik svar fra EU-Kommissionen, som fastslår, at den danske stat kun tager 1,5 procent af de fysisk/kemiske vandmålinger, vi som EU-land er forpligtet til.

- Det kan ikke passe, vi skal drives rundt i manegen af hele og halve løgne. Det kan simpelthen ikke passe. Og jeg tror på, at vi kan begynde at få lidt medvind nu. For mig at se har vi det måske mest miljøvenlige og produktive landbrug i verden her i Danmark.

Skøn på det

- Og også her i lyset af coronakrisen tror jeg, man begynder at finde ud af, at man ikke bare kan sidde og tale til hinanden. Man skal også gøre noget konkret. Det gør vi i landbruget. Vi producerer fødevarer, som vi alle spiser, og som der eksporteres for 150 milliarder kroner for om året.

- Det kan Danmark altså ikke undvære. Og man skulle tage at skønne på det i stedet for at nedgøre det.

- Jeg tror, at de ting, der sker lige nu, kan være med til at ændre folks opfattelse. For rent økonomisk er vi en nødvendighed, og rent menneskeligt er vi en stabiliserende faktor i Danmark. Ikke mindst her uden for byerne. Byer, hvor de altså har et stort forureningsproblem i forhold til vandmiljøet. Det må da gå op for folk nu, konstaterer Flemming Fuglede Jørgensen.

 

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.
Side 1 af 1871 (37409 artikler)Prev1234567186918701871Next