Ny rådgivning inden for grøntsager og jordbær

HDR Haagmans Dyrknings Rådgivning er et nyetableret privat rådgivningsfirma, hvor indehaver Henriette Haagmans satser på uvildig og uafhængig dyrkningsrådgivning inden for grøntsager og jordbær.

Henriette Haagmans er netop startet som selvstændig rådgiver inden for grøntsager og jordbær med sin rådgivningsvirksomhed HDR Haagmans Dyrknings Rådgivning. Foto: John Ankersen

Uafhængig rådgivning for optimal produktion og dyrkning af frilandsgrøntsager og jordbær. Det er kort fortalt målet og ideen bag det nystartede private rådgivningsfirma – HDR Haagmans Dyrknings Rådgivning.

Bag firmaet står Henriette Haagmans, Børkop, der efter års baggrund og erfaring som både planterådgiver og landmand i både Holland og Danmark. Og hun mener, at der er et stort potentiale i Danmark – ikke mindst for de unge – for at etablere sig på landet som jordbæravlere og/eller frilandsgrøntsagsdyrkere.

- Flere og flere skal spise mere frugt og grønt de kommende år. Samtidig er der et stort potentiale for flere danske grøntsager, forklarer Henriette Haagmans.

Lille investering

Henriette Haagmans så især gerne flere unge etablere sig som avlere af grøntsager og jordbær, hvor hun især fremhæver en væsentlig fordel:

- Mange unge uddanner sig inden for landbrug og drømmer om at blive selvstændige landmænd, men det kræver en stor millioninvestering. Men hvorfor ikke tænke i gartneri og dyrkning af grøntsager? Man kan tjene penge på at have fem hektar.

Hun mener samtidig ar risikoen er langt mindre ved at dyrke grøntsager og jordbær end ved at have landbrug med dyr.

- Hvis man har en mark med spinat, der slår fejl, kan den omsåes. Der er så god jord i Danmark, fastslår Henriette Haagmans, der har mange års erfaring med det hele.

Samtidig ser hun et stort potentiale i eksempelvis bælgfrugter, som eksempelvis hestebønner.

Uvildig og uafhængig

Hun er uddannet bachelor i produktionsgartneri, og har arbejdet 10 år med frilandsgartneri og jordbær i Holland. Senere gik turen til Danmark, hvor hun sammen med sin mand har været jordbæravler og mælkeproducent i Vestjylland.

Som rådgiver tilbyder hun blandt andet vurdering af jord, jordprøver, dyrkningsplaner, budgettering, bestilling af planter og frø, samt rådgivning indenfor gødning, vanding og plantesygdomme og skadedyr.

Sidst men ikke mindst tilbyder hun oplæring af elever og praktikanter, samt vejledning for unges opstart af grøntsags- og jordbæravl.

- Jeg er uafhængig og kan tilbyde uvildig rådgivning til både konventionelle som økologer, slutter Henriette Haagmans.

Se mere på www.haagmansdyrkningsraadgivning.com

Læs også