Jørgen blev økolog: - Jeg har fået et helt andet liv

Efter et godt råd fra en Velas-rådgiver gik den tidligere svineavler Jørgen Villumsen over til økologisk planteavl. Det har givet ham nye perspektiver og mere livsglæde.

Da banken i midten af 2010’erne meddelte Jørgen Villumsen, der på det tidspunkt havde 475 søer og flere udenlandske medarbejdere på bedriften på Samsø, at de ikke længere ville støtte op, og at han skulle sælge slægtsgården, fik landmanden en mental mavepuster.

- Det var modbydeligt. Det ville jeg ikke være med til, fortæller Jørgen Villumsen.

Han var glad for at være selvstændig landmand på den gård, som han i 1989 overtog fra sin far, og derfor var han ikke med på at skulle sælge bedriften.

- Jeg havde virkelig brug for rådgivning. Jeg overvejede konventionel planteavl, men det var heller ikke rigtigt lykken for mig, og så var der en konsulent fra Velas, som hviskede i øret på mig, hvad man får for økologisk korn.

I samarbejde med Velas fik Jørgen Villumsen regnet på, hvordan økonomien ville se ud, hvis han overgik til økologisk planteavl. Det så fornuftigt ud, og derfor omlagde Jørgen Villumsen i første omgang 40 hektar jord til økologi i 2016.

- Der fik jeg 6500 kroner pr. hektar i omlægningsåret, og konventionelt gav 1500 kroner pr. hektar. Så var jeg ikke i tvivl, og resten af jorden blev lagt om i 2017, fortæller han om skiftet, som samtidig betød et farvel til de næsten 500 søer og medarbejderne på gården.

Mere fritid

I dag driver Jørgen Villumsen 175 hektar økologisk planteavl, og selvom der har bredt sig lidt større usikkerhed på økologiområdet for nyligt, er han meget tilfreds med sit valg.

- Økonomien på bedriften er meget bedre, og jeg har fået et helt andet liv. Jeg har i foråret været på en fire dage lang motorcykeltur til Harzen. Der er ikke grise, der skal passes konstant, så jeg har fået mere tid og en bedre økonomi, fortæller Jørgen Villumsen.

Som eksempel peger han på, at har han høstet til sent om aftenen, kan han godt tillade sig at sove lidt længere næste dag.

- Det har virkelig været godt. Der er lidt stille, når der ikke er medarbejdere, så det har været det sværeste at vænne sig til. Men min søn kan hjælpe ind imellem, så ham kan jeg trække på, og det er rart, siger Jørgen Villumsen.

Sparrer ofte

IHan ville aldrig været gået over til økologisk planteavl af sig selv, erkender Jørgen Villumsen.

- Det var kun, fordi rådgiveren hviskede mig i øret, hvad jeg kunne få for økologisk korn, at jeg kom ind på det spor, siger han.

Han lægger ikke skjul på, at beslutningen blev taget af økonomiske årsager, men han kan godt mærke, at han i stigende grad adopterer en identitet som økologisk landmand.

- Når jeg kører på motorcykel en tur her på Samsø, kan jeg lugte, når de andre har sprøjtet, og så glæder jeg mig da lidt over, at det har jeg ikke bidraget til, siger han med et grin.

Ifølge økologirådgiver Rasmus Bomholz fra Velas har Jørgen Villumsens timing i at overgå til økologisk planteavl haft stor betydning.

- Siden han lagde om til økologi, har vi haft gode afregningspriser, hvilket har været med til at give en ro til at arbejde med de faglige udfordringer, som økologien har givet ham, siger Rasmus Bomholz.

Konsulenten roser Jørgen Villumsen for aktivt at søge de muligheder, der har åbnet sig.

- Succesen er ikke kun båret af høje afregningspriser, men også at Jørgen lykkes med de ting, som han gør i marken. Som rådgiver for Jørgen er det rigtig interessant og udfordrende, når vi hele tiden søger at rykke tingene i den rigtige retning, og der er den løbende sparring vigtig for at holde os skarpe og teste idéerne af, siger Rasmus Bomholz.

Jørgen Villumsen sætter stor pris på rådgivningen fra Velas, fordi den hjælper ham til at få de rigtige priser, og at han har den nyeste viden.

- Det er en ny verden, som flytter sig meget, så man er nødt til at være på forkant. Derfor snakker jeg med rådgiverne cirka en gang om måneden, hvor de typisk foreslår, at jeg laver et par ting om, og så snakker vi meget om priser, fortæller Jørgen Villumsen.

Derudover deltager han jævnligt i erfagrupper, hvor han mødes med andre økologiske landmænd og konsulenter fra Velas.

- Det er jeg rigtig glad for, for der bliver jeg klogere på de nyeste principper inden for økologi. Samtidig kan jeg sparre med andre om, hvilke priser de får for deres korn, og om de har solgt, osv., fortæller han.

På længere sigt er det planen, at hans søn skal overtage den økologiske bedrift på Samsø.

Læs også