Frugtavler fortsætter drift på trods af stigende underskud

Den familieejede frugtproducent Magerholm kan igen i år præsentere et underskud. Ledelsen skriver dog i ledelsesberetningen, at anpartshaverne holder hånden under virksomheden, og at man regner med at fortsætte driften.

For andet år i streg kan den sydfynske frugtavlervirksomhed Magerholm præsentere et underskud på omkring en million kroner. I 2019 havde Magerholm ellers et overskud på cirka 350.000 kroner efter skat. Men det overskud blev året efter vendt til et stort minus, da man ramte et årsresultat på knapt en million kroner i underskud (-949.502 kroner).

I det seneste regnskab, der gælder for perioden 1. juli 2020 til 30. juni 2021, er underskuddet blevet større, og man er endt på et årsresultat på -1,1 millioner kroner.

Det har ikke været muligt for Effektivt Landbrug at fange Magerholms direktør Niels Mortensen til en kommentar. Men i ledelsesberetningen skriver virksomheden selv, at man ikke anser resultatet som tilfredsstillende, men at virksomheden, med ejerkredsen i ryggen, vil fortsætte driften.

- I regnskabsåret har både høst og afregninger for frugten været laveret end tidligere år. Der foreligger støtteerklæring fra selskabets anpartshavere om at stille den fornødne likviditet til rådighed i det kommende regnskabsår. På baggrund heraf er det ledelsens vurdering, at selskabet kan forsætte driften i det kommende regnskabsår, skriver Magerholm i regnskabets ledelsesberetning.

Regnskabstal for Magerholm ApS
Regnskabstal

Magerholm er udelukkende ejet af familien Mortensen. Magnus, Kristine, Rasmus og Niels Møller Rosenbek Mortensen ejer hver især en fjerdedel af virksomheden gennem sine respektive holdingselskaber. Bruttofortjenesten i virksomheden er faldet fra 3,9 millioner kroner i forrige regnskabsår til 2,9 millioner kroner. Egenkapitalen er ligeledes faldet fra 1,3 millioner kroner til 192.753 kroner. 

Magerholm skriver på sin hjemmeside, at man er en frugtplantage på 76 tønder land med eget pakkeri. Ejendommen har været i familiens eje i over 150 år og blev indtil omkring år 1940 udelukkende drevet som et traditionelt landbrug. I 1940 kom Niels Mortensens morfar, Magnus Hansen, dog på den idé at plante et stykke til med æbletræer. Frugtplantagen dyrker og sælger mere end 10 æblesorter og tre pæresorter.

Læs også