Nyt projekt bringer unge tæt på dyr, natur og teknik

Børn og unge i Holstebro-området kan nu mere end at gå til fodbold, håndbold og spejder. Efter påske kan de også begynde at gå til landmand.

- Når de kommer til at kende vores erhverv, får mange af dem øjnene op for mulighederne i landbruget. Vi skal starte tidligt med at fortælle dem om vores erhverv, siger svineproducent Jacob Søndergaard Skals, der sidder i bestyrelsen for Holstebro Struer Landboforening.

Det er ungdomsskolen i Holstebro og Asmildkloster Landbrugsskole, der står bag initiativet, hvor børn og unge i 7. til 9. klasse får muligheden for at besøge en række gårde og komme en tur på landbrugsskole.

For mange af de unge er landbruget i dag noget fremmed og er måske derfor ikke det, der popper først op, når de skal tænke på uddannelse.

Derfor får de chancen for at komme tæt på dyr, natur og teknik og opleve livet på landet med håbet om, at nogle af de unge opdager, at her ligger en mulighed for uddannelse og job i fremtiden.

- Landbruget i dag handler også om teknologi, klima, miljø og bæredygtighed. Det er noget, der optager mange unge, siger forstanderinde Birgitte Hedemann Andersen fra Asmildkloster Landbrugsskole.

Stor opbakning til initiativet blandt landmændene

Landmand Jacob Søndergaard Skals er begejstret for initiativet om at gå til landmand. Han driver Munkbro Svineavl med 35 ansatte syd for Holstebro.

- Vi har hele tiden to-tre elever. Det er godt, hvis vi kan skabe interesse blandt børn og unge for landbruget, siger Jacob Søndergaard Skals.

Han er begyndt at have skoleelever til at hjælpe i weekenden. Men det er ikke kun for at få udført arbejde.

- Når de kommer til at kende vores erhverv, får mange af dem øjnene op for mulighederne i landbruget. Vi skal starte tidligt med at fortælle dem om vores erhverv, siger Jacob Søndergaard Skals, der sidder i bestyrelsen for Holstebro Struer Landboforening.

Start efter påske

Holdet, som starter efter påske, skal mødes fem gange i Holstebro. Herfra kører de ud til forskellige gårde og andre dele af landbrugserhvervet. De slutter med en invitation til at se Asmildkloster Landbrugsskole og overnatte på stedet.

Tilbuddet kaldes »Spirerne«, og det er for både drenge og piger, og instruktørerne kommer fra Asmildkloster Landbrugsskole, som kørte et lignende forløb i efteråret.

Læs også