Fra gartner til jordbrugsteknolog for at arbejde med grøn omstilling

Godt jobmarked indenfor bl.a. grøn omstilling venter de 168 jordbrugsteknologer, der havde studiestart forrige uge.

20-årige Cassandra Rasmussen, faglært havecentergartner, læser til jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø. - Den grønne omstilling optager mig meget og denne uddannelse åbner flere spændende jobmuligheder, siger Cassandra. Foto: Maria Evald I år er der på landsplan optaget 168 studerende på jordbrugsteknologuddannelserne i Odense, Slagelse og Aarhus. Syv ud af ti læser i Aarhus, hvor der udbydes hele ni specialeretninger. Foto: Erhvervsakademi Aarhus Der er brug for unge mennesker med en videregående uddannelse i dansk landbrug og følgeerhvervene, siger uddannelseschef Lars Villemoes fra Erhvervsakademi Aarhus. Foto: Erhvervsakademi Aarhus Jordbrugsteknologuddannelsen er en to-årig videregående uddannelse, hvor man kan gå direkte ud i job eller læse videre i halvandet år og blive professionsbachelor i jordbrug. Foto: Erhvervsakademi Aarhus Jordbrugsteknologuddannelsen er en attraktiv vej for  EUX-studenter, faglærte landmænd eller gartnere, der fx ønsker at blive rådgivere, undervisere eller ledere. Foto: Erhvervsakademi Aarhus

20-årige Cassandra Felicia Rasmussen havde første studiedag forrige uge på Erhvervsakademi Aarhus, Danmarks største uddannelsessted for jordbrugsteknologer. 

- Det er det, jeg vil, siger Cassandra Felicia Rasmussen om sit nye studie. 

Jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø. Et speciale, som på to år gør Cassandra klar til et job som fx rådgiver indenfor klimatilpasning. 

- Den grønne omstilling optager mig meget, siger Cassandra Felicia Rasmussen.

Cassandra Felicia Rasmussen har netop færdiggjort en 3,5-årig uddannelse som havecentergartner fra Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder og som elev hos et havecenter i Holstebro. Allerede inden svendebrevet var i hus, søgte Cassandra Felicia Rasmussen ind på Erhvervsakademi Aarhus. 

- En videregående uddannelse som jordbrugsteknolog åbner flere jobmuligheder for mig, forklarer Cassandra Felicia Rasmussen.

Næsten syv ud af ti læser i Aarhus

På landsplan er 168 nye jordbrugsteknologstuderende netop startet i Odense, Slagelse og Aarhus. Syv ud af ti læser i Aarhus, som udbyder ni specialeretninger. 

Størstedelen af de studerende kommer med en EUX eller anden studenterbaggrund. Der er også en del studerende med faglært baggrund og nogle med flere års praktisk erfaring fra landbruget.

- Det er et fedt studiemiljø, fortæller studerende Cassandra Felicia Rasmussen.  

Fakta: 

Jordbrugsteknologuddannelsen er en to-årig videregående uddannelse, hvor man kan gå direkte ud i job eller læse videre i halvandet år og blive professionsbachelor i jordbrug.

Jordbrugsteknologuddannelsen er en attraktiv vej for  EUX-studenter, faglærte landmænd eller gartnere, der fx ønsker at blive rådgivere, undervisere eller ledere.

Om optaget 

I år er der på landsplan optaget 168 studerende på jordbrugsteknologuddannelserne i Odense, Slagelse og Aarhus. Syv ud af ti læser i Aarhus, hvor der udbydes hele ni specialeretninger.

Erhvervsakademi Aarhus: 153 ansøgere og 113 optagne.

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Odense: 45 ansøgere og 23 optagne .

Zealand, Erhvervsakademi Sjælland, Slagelse: 56 ansøgere og 32 optagne.

Samlet optag i 2022: 168.

Uddannelseschef: Godt for branchen

Foruden de 113 nye jordbrugsteknologstuderende er 32 netop startet på den halvandenårige professionsbacheloruddannelse i jordbrug og 21 på professionsbachelor i urban landskabsingeniør på Erhvervsakademi Aarhus. 

- Der er brug for unge mennesker med en videregående uddannelse i dansk landbrug og følgeerhvervene. Der er generationsskifte både i landbrugsrådgivningen og i primærerhvervet, og vi oplever meget stor efterspørgsel på vores dimittender. Derfor er det glædeligt, at de unge mennesker har øje for de spændende karrieremuligheder, som uddannelsen skaber – fx skal mange af dimittenderne ud og være omdrejningspunkt for den grønne omstilling, siger uddannelseschef Lars Villemoes fra Erhvervsakademi Aarhus. 

JID: Lav ledighed og gode jobs 

Også hos jordbrugsteknologernes faglige organisation, JID, der organiserer 1.200 teknologer i Danmark, følger man med i optagstallene. Mange teknologer er nemlig på vej på pension i disse år og efterlader et behov for nye. 

- Der er i øjeblikket lav ledighed og rigtig gode beskæftigelsesmuligheder for jordbrugsteknologer i landbrugssektoren og i den offentlige sektor, med fx miljøgodkendelser og grøn omstilling, siger JID-formand Uffe Pilegaard Larsen.

Læs også