Professionel landbrugsdrone er landet på Dalum Landbrugsskole

Maskinparken på Dalum Landbrugsskole omfatter fremover også en professionel landbrugsdrone. Dronen skal få elevernes øjne op for, hvordan ny teknologi kan spille en afgørende rolle for landbrugets grønne omstilling.

Dronen gør det muligt at lokalisere ukrudt - som her en kamille i en rapsmark - samt observere svampe- og insektangreb i et tidligt stadie. Arkivfoto

- For at imødekomme omverdenens krav og forventninger til en bæredygtig fødevareproduktion er det vigtigt, at vi får klædt de studerende bedst muligt på til at håndtere de nye, grønne tekno­­lo­gier. De skal kunne udnytte fordelene ved de nye teknologier og have en forståelse for, hvordan de forskellige teknologier kan arbejde sammen, siger forstander Jens Munk Kruse som kommentar til, at maskinparken på Dalum Landbrugsskole nu også omfatter en porfessionel landbrugsdrone.

Investeringen i den nye drone er sket med økonomisk støtte fra Else og Børge Dideriksens Fond.

- Vi er glade for at kunne skubbe på den grønne omstilling af landbruget ved at give fremtidens landmænd indsigt i anvendelse af avanceret teknologi, siger Niels Dideriksen fra fondens bestyrelse.

Optimere brug af gødning og planteværn

Med dronen kan eleverne blandt andet lokalisere områder med ukrudt samt observere svampe- og insektangreb på et tidligt stadie. De kan følge planternes vækststadier og eksperimentere med at optælle specialafgrøder, som for eksempel græskar og kål.

- Målet er at optimere brugen af gødning og reducere behovet for planteværn, hvilket kan være med til at øge biodiversiteten i marken og sikre levesteder for nyttedyr og insekter. Samtidig kan man minimere brugen af tunge maskiner på marken og derved spare CO2. Det er godt for klimaet, og man undgår unødvendig skade på afgrøde og jordstruktur, siger Jens Munk Kruse.

Termisk kamera finder vildt

Den avancerede DJI Matrice 300-drone er desuden forsynet med et termisk kamera, som gør det muligt at lokalisere vildt i skove og på marker inden høst. Derved undgår man skade på dyrene og får overblik over vildtbestanden.

Læs også