Gode afsætningsmuligheder for træ
Efter sommerens tørke kan det for nogle landmænd være interessant med fornuftig »konjunkturhugst« at bruge skoven som økonomisk buffer, påpeger råtræansvarlig hos Skovdyrkerforeningen Øerne, skovfoged Peder Dammand.

- Desværre er skoven også påvirket af tørken, ikke mindst nye og helt op til en halv snes år gamle træer, siger Peder Dammand, Skovdyrkerforeningen Øerne, der blandt andet har set et areal med otte-niårige ege, der er gået ud på grund af tørken. Det har jeg aldrig oplevet før, lyder det fra den erfarne skovmand, som her ses ved 80-90 år gamle stammer af ekstra store douglasgran, der eksporteres som specialtræ for eksempel til Tyskland. Foto: Anders Kurt Simonsen
- Markedet for afsætning af råtræ er positivt. Der var været opadgående priser på mange af vores råvarer. For nogle træarter er prisen stedet 20 procent de seneste år. Det betyder, at der er god efterspørgsel på råtræ. Og at der er en stabil udvikling på råtræmarkedet.
Det fastslår skovfoged Peder Dammand, Skovdyrkerne på Fyn og begrunder det blandt andet med, at der er gang i byggeaktiviteterne - både her i landet og i udlandet. Desuden er eksporten til Asien fortsat god. Først og fremmest til Kina, Vietnam og Indien.
Samtidig konstaterer Peder Dammand, at den løbende tilvækst af træ i de danske skove stadig er større end hugsten, så den samlede vedmasse i skovene vokser.
I den forbindelse understreger den erfarne skovmand, at der ikke er nogen grund til at lade træerne stå og rådne. Man bør udnytte skoven som produktionsapparat, hvilket giver en blandet skov med stor biodiversitet.
- Når det gælder løvtræ, prøver vi at beholde det gode i Danmark og afsætte det mindre gode til Asien, fortæller Peder Dammand.
Tørke og sygdom
Den nyligt overståede sommers stærke og langvarige tørke har sat sine triste spor hos mange landmænd og skovejere rundt omkring i landet.
I den forbindelse peger skovfoged Peder Dammand på, at det for nogle landmænd kan være interessant med fornuftig »konjunkturhugst« at bruge skoven som økonomisk buffer, så de i kraft af de aktuelle fornuftige priser på råtræ kan opnå en vis kompensation for noget af tabet som følge af tørken.
- Skoven er også påvirket af tørken, siger Peder Dammand. På mange kulturarealer - med nye og helt op til en halv snes år gamle træer - er der tørkeskader. Blandt andet har jeg set et areal med otte-niårige ege, der er gået ud på grund af tørken. Det har jeg aldrig set før.
Læs mere om situationen for skovene efter sommerens tørke i næste uges tema i LandbrugFyn. Læs avisen allerede fra i dag her på hjemmesiden.