Agri Nord hjælper landmænd med at blive sundere

I samarbejde med Jammerbugt, Vesthimmerlands og Mariagerfjord kommuner tilbyder Agri Nord gratis sundhedstjek til landmænd. Målet er at forebygge sygdomme og øge trivslen.

I børnebogen »Bondegårdshistorier« er der en historie om en landmand, der bliver sat på kur af sin kone, fordi hun mener, han er for tyk. Kuren består kun af salat og gulerødder, og landmanden ender med at stjæle æg fra hønsene om natten, fordi han er så sulten.

Helt så firkantet behøver det ikke at være, hvis man vil have en sundere livsstil, men historien er ifølge socialrådgiver i Agri Nord, Tine Borup Vestergaard, et meget godt eksempel på den gængse opfattelse af sundhed.

- Små positive livstilsændringer kan være med til at gavne helbredet, men det kommer ikke af sig selv. Derfor opfordrer vi landmænd til at tage imod tilbuddet om et gratis sundhedstjek gennem projektet »syn for sagen«, siger Tine Borup Vestergaard.

Projektet »syn for sagen« er et samarbejde mellem Vesthimmerland, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner om at fremme borgenes sundhed. Projektet er finansieret af sundhedsstyrelsen, det løber over tre år og udbydes til borgere, der er tilknyttet landbruget. Agri Nord hjælper kommunerne med at etablere kontakt til landmænd.

 

Kan forebygge sygdomme og øge trivslen

Ved at øge sundheden på arbejdspladsen kan trivslen fremmes og sygefraværet sænkes. I sidste ende kan det medvirke til at fastholde de ansatte i virksomheden. Dermed giver et sundhedstjek både gevinst for den enkelte medarbejder, for virksomhedens bundlinje og for kommunen som helhed.

- Vi kan se, at vi med sundhedstjekkene kan være med til at opspore symptomer på kronisk sygdom på et tidligt stadie, og det kan være med til at forebygge udviklingen eller forværringen af symptomer, så de senere udvikler sig til egentlig kronisk sygdom, siger projektleder fra Mariagerfjord Kommune, Anders Ring.

Det er især sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, KOL og muskel-skeletlidelser, der kan opsporet på tidlige stadier, og »syn for sagen« har allerede nu gennemført flere succesfulde helbredstjek.

- Vi har i projektet indtil videre gennemført helbredstjekkene hos Agri Nord i Hobro. Det har fungeret rigtig fint, og vi har fået gode tilbagemeldinger fra de borgere, som har fået et sundhedstjek og forbedret sundheden, siger Anders Ring.

 

Sundhedstjekkets indhold:

Projektet »syn for sagen« er et samarbejde mellem Vesthimmerland, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner om at fremme borgenes sundhed. Agri Nord hjælper kommunerne med at etablere kontakt til landmænd.

- Måling af vægt, fedtprocent, BMI og eventuelt lungefunktion og kondital.

- Sundhedstjekket kan foregå hos jer, i kommunens lokaler eller i et af Agri Nords huse i Aars, Hobro eller Aalborg.

- En generel og anonym tilbagemelding på det samlede resultat af sundhedseftersynet.

- Råd og vejledning om, hvordan I som virksomhed kan arbejde videre med sundhed på jeres arbejdsplads.

- Sparring med medarbejderen om konkrete personlige initiativer, såsom rygestop, vægttab eller andet i relation til sundhedshjulet.

 

Læs også