- I værste fald kan landmænd blive pressede til at fravælge behandling af syge dyr

Det er voldsomme og potentielt skadelige krav til reduktion af forbruget af antibiotika, som fødevareministeren lægger op til i samme periode, som erhvervet helt skal udfase zink, lyder det fra sektordirektøren i Seges Svineproduktion, Christian Fink.

- I værste fald kan landmænd blive pressede til at fravælge behandling af syge dyr, for ikke at blive straffet af myndighederne, lyder det i en pressemeddelelse fra ham om de nye krav til producenterne.

- At vi skal reducere så meget yderligere på antibiotika – når zink også skal udfases fuldstændigt i samme periode – er helt vildt og en ekstremt stor opgave. Et meget ambitiøst mål havde været at fastholde vores lave forbrug af antibiotika, når vi nu også skal udfase zink.

Vil ændre metode

Christian Fink Hansen undrer sig over, at der fortsat sættes mål for forbruget opgjort i totalkilo.

- Det giver slet ingen mening. Der er ikke en lige linje mellem folkesundheden og totalkiloforbruget af antibiotika. Det handler nemlig ikke kun om forbrug, men om at fravælge og udfase de typer antibiotika, som er kritisk vigtige til behandlingen af mennesker. Det har vi netop gjort i Danmark, lyder det fra Christian Fink Hansen.

Perspektiv

- Jeg glæder mig over, at ministeren anerkender, at vi allerede har nået store resultater i dansk griseproduktion, for vi bliver nødt til at have perspektivet på plads: Når vi ser på de lande, der har en stor griseproduktion, så ved vi jo, at Danmark er blandt de bedste til at forebygge sygdomme og have et lavt forbrug af antibiotika, lyder det fra sektordirektøren.

mip

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også